Deze Nederlandse Relais & Châteaux chefs komen in actie tegen climate change

Om de klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit te beschermen, zet Relais & Châteaux zich samen met Slow Food in tijdens Food for Change van 3 tot 6 oktober 2019.

Ook dit jaar werkt Relais & Châteaux samen met Slow Food, de internationale grassroots organisatie die inmiddels in 160 landen opereert en daarbij een link probeert te leggen tussen lekker en maatschappelijk verantwoord eten, tijdens de campagne Food for Change. Met deze campagne, bestaande uit meerdere events, menu’s en samenwerkingen met top chefs vanuit de hele wereld wil Relais & Châteaux een actieve rol spelen in het tegengaan van de klimaatverandering en het beschermen van de biodiversiteit. Namens Nederland participeren chef-koks Jef Schuur (Bij Jef), Dennis van den Beld (Landgoedhotel Het Roode Koper), Gilbert von Berg (Château Neercanne) en Guido Le Bron de Vexela (Chateau St. Gerlach).

Relais & Châteaux chef-kok Jef Schuur van restaurant Bij Jef: “In deze tijd moeten we allemaal bewuster nadenken over het voedsel dat we consumeren. We willen allemaal blijven genieten van deze prachtige wereld en dus is een actieve bijdrage een must. In ons restaurant Bij Jef op Texel kook ik daarom met zo veel mogelijk producten van het eiland zoals Texels (zuig)lam, Texelse kazen en schaal- en schelpdieren van het Wad. Als aangespoelde Texelaar ben ik natuurlijk trots op onze streekproducten en wil ik onze gasten laten genieten van het mooiste wat het eiland culinair te bieden heeft. Bijkomend voordeel is dat we op deze manier tegelijkertijd onze CO2-voetafdruk beperken. Dus mijn advies is dan ook simpel: geniet thuis ook zoveel mogelijk van verse, lokale en seizoensgebonden producten, dan draag je op die manier al jouw steentje bij.’’

Voor het Food for Change project stellen de chefs van Relais & Châteaux menu’s samen van hoge kwaliteit waarbij de oorsprong van ieder ingrediënt voorop staat. Om dit te kunnen waarborgen houden zij zich aan de volgende richtlijnen:

 • Er wordt gebruik gemaakt van lokale- en seizoensproducten (deze producten komen uit de regio niet verder dan 50 km afstand). Voor lokale productie proberen zij alleen gebruik te maken van organische producten.
 • Met voorkeur wordt er gekookt met producten van the Ark of Taste
 • Het menu is geheel vegetarisch of bevat meerdere vegetarische gerechten.
 • Er worden geen tropische vruchten ingevlogen vanuit de andere kant van de wereld.
 • Het aantal vleesgerechten op het menu wordt gereduceerd.
 • Industrieel geproduceerd vlees is uitgesloten en daarvoor in de plaats maken de chefs gebruik van  biologisch vlees (zoals bijvoorbeeld van dieren afkomstig uit de bergen, bossen etc.).
 • Er worden inheemse diersoorten gebruikt in plaats van meer conventionele soorten.
 • Rundvee wordt vermeden en daarvoor in de plaats kiezen de chefs voor ander vee zoals: schapen, geiten, kalkoenen, etc.
 • Jonge dieren, behalve lammetjes of geitjes, mogen niet worden verwerkt in de gerechten.
 • Alleen maatschappelijk en ethisch verantwoorde vis en zeevruchten, welke zijn opgenomen in de Ethic Ocean guide, zijn toegestaan om gebruikt te worden.
 • Voor geïmporteerde producten (suiker, koffie, cacao, etc.) gebruiken de chefs fair trade of biologische varianten.
 • Er wordt een natuurlijke wijn opgenomen op de wijnkaart (met weinig sulfieten, weinig interventie, natuurlijke gisting,  biologische grondstoffen, etc.).
 • Er wordt zo min mogelijk voedsel verspild

Bekijk hier hoe chefs Dennis van den Beld (Landgoedhotel Het Roode Koper), Gilbert von Berg (Château Neercanne) en Guido Le Bron de Vexela (Chateau St. Gerlach) op hun manier hun steentje bijdragen aan een betere wereld.

Over Relais & Châteaux
Relais & Châteaux, opgericht in 1954, is een vereniging van meer dan 580 unieke hotels en restaurants die wereldwijd zogenoemde delicious journeys verzorgen. Alle aangesloten hotels en restaurants zijn in eigendom van onafhankelijke hoteliers, chefs en eigenaren die hun passie voor hun vak en hun streven naar authenticiteit graag delen met hun gasten. Relais & Châteaux is wereldwijd vertegenwoordigd, van de Napa Valley wijngaarden en de Franse Provence tot de tropische stranden in de Indische Oceaan. Op alle bestemmingen kun je je overgeven aan een compleet verzorgde beleving, geïnspireerd op lokale producten en tradities. Relais & Châteaux leden streven ernaar de rijkdom en de diversiteit van restaurants en de tradities van het gastheerschap over de hele wereld te beschermen, te respecteren en te promoten. Ze onderschrijven deze ambitie door middel van de Vision, gepresenteerd aan UNESCO in november 2014. www.relaischateaux.com


@relaischateaux #relaischateaux #deliciousjourneys

Slow Food
Slow Food is in de jaren 80 opgericht door de Italiaanse Carlo Petrini en zijn aanhangers. Zij hadden het doel voor ogen om regionale tradities, goed eten, gastronomisch genot en het rustige tempo van de Italiaanse cultuur te beschermen. In meer dan twee decennia groeide de beweging uiteindelijk uit tot een organisatie die zich inzet om uitgebalanceerde gerechten, waarbij het bewustzijn van onze aarde, mensen, politici en cultuur, te laten samenkomen op het bord. Sinds de oprichting is Slow Food geëvolueerd tot een wereldwijde beweging waarbij miljoenen mensen verdeeld over 160 landen, zich inzetten voor het welzijn van onze wereld.

www.slowfood.org