EEN “ZEEWIERSYMFONIE ” voor World Oceans Day

RELAIS & CHÂTEAUX LEDEN PROMOTEN DE REVITALISERENDE WONDERPLANT

Amsterdam, 1 juni 2022- Sinds 2009 werkt Relais & Châteaux samen met Ethic Ocean aan de bewustwording van duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten. Voor het zesde achtereenvolgende jaar zal Relais & Châteaux de World Oceans Day vieren op 8 juni waarbij de focus op zeewier ligt.

Het thema dat de Verenigde Naties aan de komende World Oceans Day hebben gegeven is “Revitalisatie: collectieve actie voor de oceaan”. Dit initiatief vestigt de aandacht op de noodzaak om samen te werken aan een nieuw evenwicht in de oceaan. Om dit thema kracht bij te zetten, viert Relais & Châteaux  met 580 vestigingen (waarvan bijna 20% direct aan zoet- of zout water ligt) feest door middel van zeewier gerechten op de menu’s van veel restaurants.

Ook in de Benelux zullen verschillende chefs van Relais & Châteaux zich inzetten voor dit thema door middel van aangepaste menu’s. Op 8 juni zal er een speciale perslunch bij Relais & Châteaux Weeshuis Gouda plaatsvinden waar een speciaal zes gangen menu wordt geserveerd door de zes chefs van de Nederlandse Relais & Châteaux restaurants.

Voor Jef Schuur van Restaurant Bij Jef op Texel en lid van de Relais & Châteaux World Culinary Council (een soort “culinaire G7″ onder leiding van Olivier Roellinger) is dit thema heel belangrijk: ” Als chef van een restaurant dat zich bevindt op een eiland zie ik het als mijn plicht om duurzaam om te gaan met de zee en ervoor te zorgen dat de biodiversiteit in balans blijft. Het hele jaar door zorgen wij ervoor dat onze gasten duurzame vis geserveerd krijgen. Dit doen we door de status van de hoeveelheid vis te controleren, de vistechnieken te verbeteren en het productievoorwaarden van gekweekte vis te checken. Ik wil dit bewustzijn graag overbrengen op mijn gasten en hiermee mijn steentje bijdragen aan het creëren van een duurzamere visvangst.’’

Kweken met respect voor het ecosysteem
De deelname van Relais & Châteaux aan deze jaarlijkse campagne benadrukt zowel het gebruik van duurzame zeevruchten op het menu (ondertekend in 2009 met Ethic Ocean) als het Manifest (onthuld bij UNESCO in 2014) waarin via keuken en gastvrijheid en lokale samenwerkingen “de biodiversiteit van de oceanen wordt beschermd”, en “sterke relaties aan gegaan worden met lokale boeren en vissers” (verbintenissen 4 en 5 van de Relais & Chateaux Visie).

Gedurende de hele maand juni zullen honderden chef-koks van Relais & Châteaux veel verschillende soorten zeewier en hun revitaliserende voordelen promoten. Zeewier zal op menu’s, in kooklessen en in recepten aan bod komen, dat de wereld zal inspireren om bewuster om te gaan eten, waardoor er mogelijk meer zeewier thuis op de eettafel komt te staan.

Als vertegenwoordiger van de vereniging van chef-koks wereldwijd, zal chef-kok Shinobu Namae van   Relais &  Châteaux L’Effervescence – een Michelin 3-sterrenrestaurant in Tokio, Japan – op 8 juni   spreken op het hoofdpodium van het VN-evenement ter gelegenheid van Wereld Oceaan Dag in   New York. Chef-kok Namae promoveert aan de universiteit van Tokio in de micro-economie van de   landbouw. Hij onderzoekt hoe ons voedselsysteem werkt en wat de gevolgen zijn van de manier waarop we   kiezen wat we eten. Met uiteindelijk doel te onderzoeken wat men moet eten om de toekomst op te bouwen   die we willen zien. Daarnaast is hij een fervent vrij duiker die de verwoestijning van de zeebodem door de   jaren heen aan den lijve heeft ondervonden en vindt dat hij als chef-kok een rol te spelen heeft om echte   verandering teweeg te brengen en onze oceanen te beschermen.

Waarom het thema zeewier is
De wereld van algen word opgedeeld in tweeën gedeeld: microalgen (fytoplankton) en macroalgen, de  algen   die het meest worden geconsumeerd. Zeewieren zijn niet alleen rijk aan voedingsstoffen, maar  vormen ook   een belangrijke koolstofput die grote hoeveelheden koolstofdioxide opslaat. Dankzij  fotosynthese produceren   algen, net als planten, zuurstof. De oceaan is dus een bron van meer dan 50%  van onze zuurstof, vooral   dankzij deze microalgen. Of ze nu in het wild worden geoogst of gekweekt;  zeewier is een bondgenoot in de  strijd tegen de klimaatverandering.

Zeewier is van oudsher al eeuwenlang aanwezig in Azië en wordt daar gewaardeerd om zijn rijke, umami-smaak en gezondheidsvoordelen. De populariteit van zeewier neemt ook in de rest van de wereld toe met 35,7 miljoen ton geproduceerde (gekweekte) algen in 2019, vergeleken met slechts 2 miljoen ton in 1970 (bron: FAO 2021).

Zeewieren hebben gunstige eigenschappen voor onze gezondheid. Ze zijn rijk aan mineralen (jodium, magnesium, calcium, enz.), vezels en antioxidanten. Wanneer ze deel uitmaken van een evenwichtige en gevarieerde voeding, is zeewier een supervoedsel!

De voordelen voor het milieu zijn ook tastbaar. Algen zijn niet alleen doeltreffend bij het vastleggen van koolstof, maar helpen bij het schoonmaken van estuaria, het verminderen van de verzuring van de oceanen, het bestrijden van kusterosie en bieden een habitat voor ecosystemen met een grote biodiversiteit. Naast het zijn van voedsel draagt zeewier ook bij tot de productie van biobrandstof en zelfs hernieuwbare plastic materialen.

Doe met ons mee ter ere van #UNWorldOceansDay om een #SeaweedSymphony te vieren die zal helpen actie te ondernemen voor #RevitalizeTheOcean.

Voor meer informatie over de campagnes van voorgaande jaren, kunt u Instants Magazine bezoeken:
https://www.relaischateaux.com/us/magazine/our-commitments/fish-unknown

#SeaweedSymphony to #RevitalizeTheOcean

Over World Oceans Day
Elk jaar op 8 juni viert de Verenigde Naties World Oceans Day om het wereldwijde bewustzijn te vergroten over de voordelen die de oceaan kan bieden en om onze individuele en collectieve plicht om haar hulpbronnen duurzaam te gebruiken om de achteruitgang van de gezondheid van de oceaan te keren en het welzijn van de mensen te waarborgen. Voor meer informatie, ga naar https://unworldoceansday.org/page/home

Over Ethic Ocean
Ethic Ocean is een milieuorganisatie die zich inzet voor het behoud van de hulpbronnen en ecosystemen uit de zee. Haar missie is om kansen te creëren die gericht zijn op het verbeteren van de  duurzaamheid binnen de belanghebbenden op het gebied van vis- en schaaldieren. www.ethic-ocean.org

Over Relais & Châteaux
Relais & Châteaux, opgericht in 1954, is een vereniging van 580 historische hotels en restaurants die uitgebaat worden door onafhankelijke herbergiers, chef-koks en eigenaars die een passie voor hun zaak delen en een verlangen naar authenticiteit in hun relaties met hun clientèle. Relais & Châteaux is over de hele wereld gevestigd, van de wijngaarden van Napa Valley en de Franse Provence tot de stranden van de Indische Oceaan. Het biedt een introductie tot een levensstijl geïnspireerd door de lokale cultuur en een unieke duik in de menselijke geschiedenis. Relais & Châteaux leden hebben een drijvende wens om de rijkdom en diversiteit van ’s werelds keuken en tradities van gastvrijheid te beschermen en te promoten. Zij zetten zich in voor het behoud van het lokale erfgoed en het milieu, zoals vastgelegd in het Handvest dat in november 2014 aan UNESCO is gepresenteerd.
www.relaischateaux.com