Ribera del Duero feliciteert gediplomeerden Academie voor Gastronomie

Nederland heeft er dertien professionele Gastronoom-Sommeliers bij

Afgelopen zondag ontvingen dertien gedreven vakmensen uit de horeca en wijnwereld het hoog aangeschreven diploma Professioneel Gastronoom-Sommelier niveau 3. De diploma’s werden in De Echoput te Apeldoorn uitgereikt door oprichter Peter Klosse. Alle andere studenten waren geslaagd voor het onderdeel gastronomie. Smaakprofessor Klosse was zeer te spreken over de kwaliteit en inzet van de groep. Samen trotseerden zij de regen voor een geslaagde foto op het bordes van het hotel. Aansluitend werd er een gastronomische proeverij geserveerd met bijpassende wijnen uit het Spaanse wijngebied Ribera del Duero.

Deelnemers van hoog niveau
In totaal hebben er in de afgelopen periode 28 studenten examen gedaan. Dertien studenten hebben in één keer het volledige diploma Professioneel Gastronoom-Sommelier niveau 3 behaald. Dat is een hele prestatie want het is een zwaar diploma. Alle studenten hebben het examen Gastronomische Vaardigheden level 3 behaald. Een groot aantal van hen is werkzaam in de Nederlandse tophoreca zoals bij De Librije, Het Nonnetje in Harderwijk en Smink in Wolvega.

Ribera del Duero, bekend van de rode kwaliteitswijnen van de Tempranillo druif, investeert veel in het verstevigen van de positie in de Nederlandse horeca. Het wijngebied ondersteunt horeca- en wijnonderwijs met diverse activiteiten om de naamsbekendheid te laten groeien.

Over Ribera del Duero
Ribera del Duero, wat letterlijk oever aan de Duero (rivier in Noord Spanje) betekent, is een van de meest gerenommeerde Spaanse wijngebieden. Het wijnbouwgebied beslaat ongeveer 23.200 hectare, heeft 315 wijnbedrijven, 8.148 druiventelers en ligt in het hart van Noord Spanje, 120 kilometer boven Madrid. De wijngaarden liggen op 700 tot 1.000 meter boven de zeespiegel en er heerst een extreem klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s. In 2012 is de regio verkozen tot beste wijnregio van het jaar. De wijnen uit de DO Ribera del Duero onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit en beperkte productie. De wens om uit te blinken, de ervaring en creatieve houding in combinatie met toewijding, traditie en talent van de wijnproducenten, maken de wijnen uit Ribera del Duero uniek. Ribera del Duero wordt in Nederland vertegenwoordigd door Pitch PR & Communicatie.

Over De Academie voor Gastronomie
De Academie voor Gastronomie is de smaakopleider van Nederland. Het instituut biedt een breed pakket aan opleidingen en cursussen voor gastheren en koks. De Academie wil de Horeca versterken met praktijkgerichte opleidingen op het gebied van smaak. De diploma’s van De Academie voor Gastronomie worden uitgegeven door het Centraal Instituut voor Gastronomie Examens (CIGE). Voor de wijndiploma’s werken zij samen met de Wine & Spirit Education Trust (WSET) in London. Gangmaker van De Academie voor Gastronomie is Peter Klosse. In 2004 is hij gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht op zijn Smaakstijlenconcept en als lector Gastronomie verbonden aan de Hotelschool van Maastricht. Tevens is hij de schrijver van de meest gebruikte boeken op dit gebied, zoals Het Nieuwe Proefboek en Aan de Slag met Wijn.

Naast de opleidingen Gastronoom-Sommelier op niveau 2 en 3 is er een aantal nieuwe opleidingen bij de Academie voor Gastronomie

  • Voortgezette opleiding voor koks: een voortgezette culinaire opleiding die de moderne kok helpt om beter om te gaan met de uitdagingen van deze tijd.
  • Specialisatie Culinair Denken: een vierdaagse cursus samen met Angelique Schmeinck, over de ontwikkeling van creativiteit en het ontwerpen van smakelijke gerechten
  • Specialisatie Bier-Spijs: Gastronomie is meer dan wijn: bier wordt steeds belangrijker. Daarom hebben we nu een cursus waar je alles leert over de combinatie van bier en gerechten.