Hoogste wijncijfer ooit in Volkskrant Magazine

Uniek: nog nooit eerder gaf Onno Kleyn een 10-

Wijnrecensent Onno Kleyn geeft geen tienen. Tienen, zegt hij, zijn alleen voorbehouden aan de goden. Des te unieker is de 10- die hij geeft aan de witte Just Fucking Good Wine van Neleman.

Uniek cijfer voor unieke druif

Derrick Neleman, oprichter en naamgever van Neleman, is natuurlijk superblij met dit unieke cijfer voor zijn wijn. Maar vooral met de aandacht die dit oplevert voor de unieke verdil druif, die bijna uitgestorven is. “Het is ontzettend belangrijk dat er in de wijnwereld een grote druivenvariëteit blijft bestaan en dat niet alle onbekende inheemse druivensoorten gerooid worden. Onze witte Just Fucking Good Wine is gemaakt van 70% Verdil, 10% Chardonnay, 10% Viognier en 10% Sauvignon Blanc.”

“Mooi geconcentreerd, met lekker vreemde geuren van kaneel en kruidnagel, beetje sigarenkist door houtrijping, lekker vettig, meerlaags. Bijzondere wijn, eigenzinnig en eh, ja, f*cking good.” Onno Kleyn, VK Magazine 5-10-2019

Power

Druivenplanten voelen zich vaak het meest thuis op de plek waar ze van oudsher groeien. Ze zijn daar helemaal op ingesteld. In hete, droge gebieden hebben ze bijvoorbeeld vaak kleine druiven met dikke schillen. Klein, omdat er minder water beschikbaar is – het vruchtvlees van druiven bestaat voor een groot deel uit water – en dikke schillen, omdat de zon ze dwingt een beschermlaag te vormen. Feit is dat kleinere druiven meestal meer power hebben dan grotere. Hun vruchtvlees bevat minder vocht en de schil is de plek waarin de meeste kleur-, geur- en smaakstoffen worden gevormd.

Just Fucking Good Wine en Zutphen

Vorig jaar kreeg Derrick Neleman tijdens de jaarlijkse ‘Haringparty’ van Zutphens burgemeester Annemieke Vermeulen de Zilveren Haring opgespeld. Tijdens haar speech kondigde zij aan dat de gemeente Zutphen voortaan aan haar relaties een fles Just Fucking Good Wine zou geven: “Derrick Neleman is niet voor niets geëerd met de zilveren haring van Zutphen! Derrick is een innovatieve ondernemer en past helemaal in Zutphen vanwege zijn duurzame benadering met biologische, veganistische en heerlijke wijnen. Met zijn kurkenactie en zijn slimme marketing. De twee panden in onze binnenstad, winkel en kantoor, zijn ook prachtig vormgegeven en de moeite van een omweg meer dan waard! Zijn “Just Fucking Good Wine” geef ik graag als relatiegeschenk. En op zijn tijd geniet ik er zelf ook van.”

Over Neleman

Wij van Neleman vinden dat het maken en verkopen van wijn anders en duurzamer kan. De wijnwereld heeft net als de rest van de wereld te maken met problemen door klimaatverandering. Daar willen we iets aan doen door biologische wijnen te maken in onze eigen Spaanse wijngaarden, voornamelijk van lokale druivenrassen. Die zijn stoer en sterk, groeien op eigen kracht en zijn goed bestand tegen wisselende omstandigheden.