Presentatie Ecuadoriaanse gastronomie op CuliPersLunch 2017

TERUG IN AMSTERDAM 

ProEcuador in Nederland bracht voor de 3e achtereenvolgende jaar ‘Exquisite Ecuador’ naar Amsterdam op het jaarlijkse CuliPersLunch evenement. Deze gastronomische campagne promoot Ecuadoriaanse producten, bereid met een Nederlandse twist, waarbij volop wordt geëxperimenteerd met traditionele recepten en onconventionele smaken. 

Topchef Mike Ruiz, presenteerde op 10 april tijdens het evenement in de Kookfabriek zijn unieke signature dishes waarin de karakteristieke eigenschappen van de Ecuadoriaanse cuisine centraal staan. De proeverij ging gepaard met een selectie van Ecuadoriaanse wijnen van Dos Hemisferios

Culinaire exotische reis 
Chef Ruiz startte de culinaire reis met de beroemde garnalen-ceviche in combinatie met Andes quinoa, gevolgd door een croquette gemaakt van bakbanaan (ook wel plantain genoemd) in Arriba cacao-saus. Een daaropvolgend gerecht was de traditionele Andes aardappelomeletmaar dan in een vernieuwende variant met avocado, cashewnoten en witte tonijn. De exotische culinaire reis werd afgesloten met een yoghurt-mix van tropische vruchten met een saus van donkere chocolade uit drie verschillende regio’s van Ecuador. Een indrukwekkende gastronomische belevenis die alle zintuigen van de aanwezige culinaire media op scherp wist te zetten. 

Ecuadoriaanse wijn 
De Ecuadoriaanse wijnmaker Dos Hemisferios, presenteerde op de CuliPersLunch een topselectie wijnen uit Ecuador die zijn geproduceerd in een kustregio die wordt gekenmerkt door zonnige dagen, koude nachten, een kalkrijke bodem en eeuwige zeewind. De aanwezigen proefden onder meer een ongeëvenaarde Chardonnay, een Cabernet Sauvignon, een Merlot en zogenoemde ‘sameyear-two-harvest blends’ met tonen en smaakintensiteit waarin de unieke bodem en klimaatinvloeden van Ecuador in terug te proeven zijn.

Chef Ruiz werd vergezeld door souschef Michael Paucar van Amesta Restaurant in Londen (1 Michelin ster). De chefs wisten Ecuadoriaanse ‘flagship’ producten als garnalen, cacao, chocolade, weegbree, en tonijn tot transformeren tot next-level delicate gerechten. 

Ontdek de wereld ‘Exquisite Ecuador’. En geniet in het land-met-vier-werelden van onder meer: 

• De fijnste premium-cacao van de wereld, ‘Fino de Arriba’: bekend om het bloemige aroma, nootachtige profiel en fluweelachtig structuur. 
• Ecuadoriaanse koffie: voor de echte koffieliefhebber, afkomstig uit onder meer hoger gelegen gebieden in Ecuador en speciale koffie van de       Galapagos eilanden. 
• Mira avocado-olie: gekenmerkt door de speciale bodemgesteldheid waar deze avocado’s groeien. 
• Vannamei garnalen: unieke rijke smaak, kleur en textuur. 
• Palmharten: veelzijdig product dat zich laat combineren met elke maaltijd. 
• Granen uit de Andes; al eeuwenlang het basisvoedsel van onze 22 langlevende inheemse gemeenschappen, verspreid over Ecuador. 

Ecuador: een wereld om te ontdekken via al je zintuigen.