Tom Meyer uit Zwitserland wint 51e Prix Culinaire ‘Le Taittinger’ International

Nederlandse Sander van Zantvliet eindigt buiten top 3

Tom Meyer van Restaurant d’Hôtel de Ville uit Crissier (Zwitserland) mag zich sinds gisteravond winnaar noemen van de 51e editie van de Prix Culinaire Le Taittinger International. De winnaar werd in het Peninsula Hotel te Parijs bekend gemaakt door Pierre-Emmanuel Taittinger, president van het gelijknamige Champagnehuis. Sander van Zantvliet van Hotel Restaurant Valuas in Venlo vertegenwoordigde Nederland tijdens deze internationale finale. Hij eindigde helaas niet in de top 3. De jury, onder leiding van chef Emmanuel Renaut van restaurant Flocons de Sel***, was bijzonder onder de indruk van het hoge niveau van de chefs. De prestigieuze kookwedstrijd vond ook dit jaar weer plaats bij FERRANDI, l’école française de gastronomie, in de Franse hoofdstad.

Om 06:30 uur sharp mochten de 8 chefs die dit jaar streden om de prestigieuze Prix Culinaire Le Taittinger, aantreden in de fameuze kookschool FERRANDI te Parijs. Dit jaar werden de kandidaten uitgedaagd om hun beste versie van een Beef Wellington met hertenrugfilet, inclusief garnituren, te serveren. Als dessert stond er een taartje op basis van vijg en kweepeer op het programma. Aan de jury, wederom onder kundige leiding van chef Emmanuel Renaut van restaurant Flocons de Sel ***, was het daarna de lastige taak om een winnaar aan te wijzen. De Zwitserse Tom Meyer was uiteindelijk de gelukkige en mag zich een jaar lang winnaar van de Prix Culinaire Le Taittinger noemen. Hij ontving zijn bokaal uit handen van Pierre-Emmanuel Taittinger, president van het gelijknamige Champagnehuis.

Sander van Zantvliet kandidaat namens Nederland
 “Het was onwijs gaaf om in de internationale finale van deze wedstrijd te staan, waar zo veel grote namen me al zijn voorgegaan. Ondanks die druk, heb ik relaxt kunnen koken en was ik zeer tevreden over mijn versie van Beef Wellington; een gerecht dat ik overigens gek genoeg nog nooit eerder gemaakt had. Natuurlijk vind ik het jammer dat ik niet bij de laatste drie zat, maar ik doe volgend jaar zeker weer mee. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!”, aldus Van Zantvliet.

Carlijn Drenth, Brandcoördinator Champagne Taittinger bij Oud Reuchlin & Boelen: “Ruim 250 genodigden hebben vanavond genoten van een fantastische avond in het Peninsula Hotel. Alles was tot in de puntjes verzorgd door Taittinger Champagne. Na de ceremonie onder leiding van Pierre-Emmanuel en Vitalie Taittinger, vloeide uiteraard de Taittinger Champagne rijkelijk. Bij de vier gangen werden onder andere de Brut Millésime 2000, de Comtes Blanc de Blancs en de Comtes Rosé geserveerd. We kijken dan ook terug op een zeer geslaagd event.”

Benelux finale
De Benelux finale vond op 9 oktober jl. plaats en werd ook dit jaar georganiseerd in samenwerking met Oud Reuchlin & Boelen, al meer dan 35 jaar trotse importeur van Champagne Taittinger. Sander van Zantvliet nam het daarbij op tegen Marco van der Wijngaard (Restaurant ’t Amsterdammertje*), Sander Lunter (L’Auberge Damhotel), & Jojan Kersbergen (Restaurant Hanninkshof).

Over Prix Culinaire ‘Le Taittinger’
Al in 1967 werd voor het eerst de Prix Culinaire International Pierre Taittinger georganiseerd. Deze internationale culinaire wedstrijd op het allerhoogste niveau is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Tijdens deze editie organiseerde zes landen ieder hun eigen voorronde. Na de nationale finales streden de winnaars in Parijs om de internationale titel.

Over Taittinger
Taittinger is één van de weinige familiebedrijven in de Champagne, geleid door Pierre-Emmanuel Taittinger. Het inmiddels wereldberoemde huis werd opgericht in 1734 door Jacques Fourneaux. Aan de basis van de kwaliteit van de Champagnes van Taittinger staan bijna 300 hectare eigen wijngaarden gelegen op de beste locaties. De meest verkochte champagne van Taittinger is de Brut Réserve, een Champagne met een subtiele, lichte smaak, op basis van 60% pinot-druiven en 40% chardonnay. Behalve de Brut Réserve, Demi-Sec en Brut met jaartal (Millésimé), voert Taittinger een voortreffelijke Prestige Rosé, de after dinner champagne Nocturne Sec, de single vineyard Les Folies de la Marquetterie en ook de bijzondere Prélude, een Brut op basis van druiven met een klassering van 100% op de schaal van de Crus. Vlaggenschip is de Cuvée Prestige ‘Comtes de Champagne’, verkocht als Blanc de Blancs en Rosé.

Over Oud Reuchlin & Boelen
OR&B is de oudste en tevens één van de grootste importeurs van kwaliteitswijnen in Nederland. Het bedrijf richt zich met haar portfolio op horecabedrijven, horecatoeleveranciers en gespecialiseerde wijnwinkels en staat bekend om haar brede merken portfolio. Voor meer informatie, zie: www.orbwijn.nl.