Sander van Zantvliet wint 51e Benelux finale Prix Culinaire Le Taittinger

Internationale finale op 20 november in Parijs

Sander van Zantvliet is de Nederlandse winnaar van de 51e Benelux finale van de Prix Culinaire Le Taittinger. Dat werd gisteravond in Tuindorphotel ’t Lansink*, in Hengelo bekend gemaakt. Sander van Zantvliet van Hotel Restaurant Valuas in Venlo vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale finale in Parijs. De winnaar werd bekend gemaakt door Lars van Galen van Tuindorphotel ’t Lansink*. Sander van Zantvliet ontving de bokaal uit handen van Pierre-Emmanuel Taittinger, president van het gelijknamige champagnehuis.

Twee gerechten, vijf uur de tijd en een strenge jury. Deze uitdaging gingen de 7 kandidaten aan tijdens de Benelux finale van de Prix Culinaire Le Taittinger. Het eerste recept wordt vastgesteld door het internationale organisatiecomité: een gebraden en gevuld ribstuk van scharrelvarken, aangevuld met twee bijgerechten. Een van de bijgerechten moest bestaan uit kool in brioche en een vrij bijgerecht op basis van wortel en paddenstoel. Het tweede recept werd door Lars van Galen, President Prix Culinaire ‘Le Taittinger’ bepaald: een warm voorgerecht met tarbot in de hoofdrol naar eigen inzicht bereid.  Nederlandse chef en winnaar van het jaar 2011, Lars van Galen van Tuindorphotel ’t Lansink*, beoordeelde de kandidaten samen met een viertal Nederlandse bekende juryleden, Jef Schuur, Paul Fagel, Charly de Wijs en Jean Jacques Menanteau en zes Belgische juryleden, Pierre Résimont, Lionel Rigolet, Philippe Meyers, Maxime Collard, Luc Broutard en Eric Martin.

De Nederlandse winnaar
De Nederlandse winnaar versloeg Marco van der Wijngaard (Restaurant ’t Amsterdammertje*), Sander Lunter (L’Auberge Damhotel), & Jojan Kersbergen (Restaurant Hanninkshof). Sander: “Het is geweldig om Nederland te mogen vertegenwoordigen in Parijs. Twee jaar geleden deed ik voor het eerst mee, helaas won ik toen niet, maar ik heb erg veel geleerd van die wedstrijd. Dat heb ik allemaal meegenomen naar deze dag, het voelde vertrouwd en ik kookte twee goede gerechten. Dat leidde tot dit fantastische resultaat! Op naar Parijs.”

Internationale finale
De Benelux finale werd ook dit jaar georganiseerd in samenwerking met Oud Reuchlin & Boelen, reeds 37 jaar importeur van het champagnehuis in Nederland. Johan Gerard werd gekozen als winnaar uit Luxemburg. Beide heren strijden op 20 november in Parijs tegen vijf andere chefs uit Frankrijk, Japan, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, om de prestigieuze internationale titel in de wacht te slepen.

Over Prix Culinaire ‘Le Taittinger’
Al in 1967 werd voor het eerst de Prix Culinaire International Pierre Taittinger georganiseerd. Deze internationale culinaire wedstrijd op het allerhoogste niveau is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Tijdens deze editie organiseren vijf landen ieder hun eigen voorronde. Na de nationale finales strijden de winnaars in Parijs om de internationale titel. Deze Grand Finale vindt plaats in de Gastronomische school Ferrandi te Parijs.

Over Taittinger
Taittinger is één van de weinige familiebedrijven in de Champagne, geleid door Pierre-Emmanuel Taittinger. Het inmiddels wereldberoemde huis werd opgericht in 1734 door Jacques Fourneaux. Aan de basis van de kwaliteit van de Champagnes van Taittinger staan bijna 300 hectare eigen wijngaarden gelegen op de beste locaties. De meest verkochte champagne van Taittinger is de Brut Réserve, een Champagne met een subtiele, lichte smaak, op basis van 60% pinot-druiven en 40% chardonnay. Behalve de Brut Réserve, Demi-Sec en Brut met jaartal (Millésimé), voert Taittinger een voortreffelijke Prestige Rosé, de after dinner champagne Nocturne Sec, de single vineyard Les Folies de la Marquetterie en ook de bijzondere Prélude, een Brut op basis van druiven met een klassering van 100% op de schaal van de Crus. Vlaggenschip is de Cuvée Prestige ‘Comtes de Champagne’, verkocht als Blanc de Blancs en Rosé.

Over Oud Reuchlin & Boelen
Oud Reuchlin & Boelen is opgericht in 1733 en is daarmee de oudste en tevens één van de grootste importeurs van kwaliteitswijnen in Nederland. Het bedrijf richt zich met haar portfolio op horecabedrijven en gespecialiseerde wijnwinkels en staat bekend om haar brede premium merken portfolio. Voor meer informatie, zie: www.orbwijn.nl.