Sander van Zandvliet wint 52e Benelux finale Prix Culinaire Le Taittinger

Internationale finale op 19 november in Parijs

Sander van Zandvliet is de Nederlandse winnaar van de 52e Benelux finale van de Prix Culinaire Le Taittinger. Hiermee sleept Van Zandvliet zijn tweede titel in twee jaar tijd binnen. Van Zandvliet, sous-chef bij Restaurant Valuas* in Venlo, vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale finale in Parijs. De winnaar werd bekend gemaakt door Pierre-Emmanuel Taittinger, president van het gelijknamige champagnehuis.

Twee gerechten, vijf uur de tijd en een strenge jury. Deze uitdaging gingen de 7 kandidaten aan tijdens de Benelux finale van de Prix Culinaire Le Taittinger. Het eerste recept wordt vastgesteld door het internationale organisatiecomité. Dit jaar werd het gerecht als eerbetoon opgedragen aan de overleden topchef Paul Bocuse. De kandidaten ontfermden zich over gevogelte uit de streek Bresse met een poulettesaus. Een van de bijgerechten moest bestaan uit ravioles met paddenstoelen en kippenlevertjes. Als extra opdracht stond ‘garnalen’ op de kaart en mochten de kandidaten hun creativiteit de vrije loop laten. De Nederlandse chef en winnaar van 2011, Lars van Galen van Tuindorphotel ’t Lansink*, beoordeelde de kandidaten samen met een viertal Nederlandse juryleden, Jef Schuur, Rick Blanken, Charly de Wijs en Hadi Djalapermana en zes Belgische juryleden onder leiding van Pierre Resimont.

Nederlandse winnaar
Van Zandvliet: “Het is geweldig om Nederland weer te mogen vertegenwoordigen in Parijs. Twee keer winnen in drie deelnames is ongelooflijk. Ik hoopte enorm op de tweede zege, omdat ik weet wat ons te wachten staat in Parijs en dat wilde ik absoluut niet missen. Elke vrije woensdag en zondag vanaf augustus hebben voor mij in het teken gestaan van Le Prix en om dan met de winst naar huis te gaan voelt fantastisch. We gaan weer knallen in Parijs!

Internationale finale
De Benelux finale werd ook dit jaar georganiseerd in samenwerking met Oud Reuchlin & Boelen, importeur van Champagne Taittinger in Nederland, reeds 37 jaar importeur van het champagnehuis. Van Zandvliet zal op 19 november in Parijs tegen andere winnaars uit Frankrijk, Japan, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland strijden om de prestigieuze internationale titel.

Over Prix Culinaire ‘Le Taittinger’
Al in 1967 werd voor het eerst de Prix Culinaire International Pierre Taittinger georganiseerd. Deze internationale culinaire wedstrijd op het allerhoogste niveau is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Tijdens deze editie organiseren vijf landen ieder hun eigen voorronde. Na de nationale finales strijden de winnaars in Parijs om de internationale titel. Deze Grand Finale vindt plaats in de Gastronomische school Ferrandi te Parijs.

Over Taittinger
Taittinger is één van de weinige familiebedrijven in de Champagne, geleid door Pierre-Emmanuel Taittinger. Het inmiddels wereldberoemde huis werd opgericht in 1734 door Jacques Fourneaux. Aan de basis van de kwaliteit van de champagnes van Taittinger staan bijna 300 hectare eigen wijngaarden gelegen op de beste locaties. De meest verkochte champagne van Taittinger is de Brut Réserve, een Champagne met een subtiele, lichte smaak, op basis van 60% pinot-druiven en 40% chardonnay. Behalve de Brut Réserve, Demi-Sec en Brut met jaartal (Millésimé), voert Taittinger een voortreffelijke Prestige Rosé, de after dinner champagne Nocturne Sec, de single vineyard Les Folies de la Marquetterie en ook de bijzondere Prélude, een Brut op basis van druiven met een klassering van 100% op de schaal van de Crus. Vlaggenschip is de Cuvée Prestige ‘Comtes de Champagne’, verkocht als Blanc de Blancs en Rosé.

Over Oud Reuchlin & Boelen
Oud Reuchlin & Boelen is opgericht in 1733 en is daarmee de oudste en tevens één van de grootste importeurs van kwaliteitswijnen in Nederland. Het bedrijf richt zich met haar portfolio op horecabedrijven en gespecialiseerde wijnwinkels en staat bekend om haar brede premium merken portfolio. Voor meer informatie, zie: www.orbwijn.nl.