Proefpanel van topsommeliers kiest top 5
Na een uitgebreide proeverij, zijn maandagavond in restaurant The French Connection in Amsterdam de beste vijf Pays d’Oc IGP wijnen van Nederland verkozen. Sommeliers van Nederlandse toprestaurants kregen de kans zijn of haar favoriete Pays d’Oc IGP wijn van de wijnkaart in te sturen. In The French Connection werden bijna vijftig ingezonden wijnen geproefd door een panel van topsommeliers en wijnjournalisten. De vijf sommeliers die de winnende wijnen op hun wijnkaart hebben staan, gaan binnenkort mee op een compleet verzorgde wijntrip naar de Pays d’Oc.
50 wijnen op de proeftafel – 5 winnaars
Het proefpanel van dertig specialisten, bestaande uit topsommeliers en wijnschrijvers, had twee uur de tijd om de vijftig ingezonden Pays d’Oc IGP wijnen te proeven en een persoonlijke top 5 op te stellen. De 5 wijnen die na telling van de stemmen als winnaars uit de bus rolden, zijn:
1. Domaine Verena Wyss, “Verena’s Collection”, Viognier, 2015 op de wijnkaart van Restaurant De Echoput in Apeldoorn
2. Chateau de Gourgazaud, “La vigne de ma mère”, Viognier, 2015 op de wijnkaart van Da Maurizio in Scherpenisse
3. Domaine Paul Mas, “Mas des Tannes Reserve”, Grenache blanc, 2016 op de wijnkaart van SHIRAZ in Amsterdam
4. Domaine Collovray & Terrier, “Péché de Vignes”, Chardonnay, 2016 op de wijnkaart van Restaurant De Hoefslag in Zeist
5. Domaine Gayda, “Chemin de Moscou”, Syrah/Grenache/Cinsault, 2014 op de wijnkaart van Auberge Jean & Marie in Amsterdam
Nederlands Pays d’Oc IGP ambassadeur Peter Klosse
Pays d’Oc ambassadeur en smaakprofessor Peter Klosse (Academie voor Gastronomie, Hotel Management School Maastricht), was speciaal voor de gelegenheid gevraagd een masterclass Pays d’Oc IGP te verzorgen voor de aanwezigen. Klosse: ‘De Pays d’Oc vind ik een zeer interessante regio met dito wijnen, waar op wijngebied spannende dingen gebeuren. De vrijheid die wijnmakers daar krijgen, bijvoorbeeld in het gebruik van 58 verschillende druivenrassen, trekt jonge, creatieve wijnmakers aan. En dat zie en proef je natuurlijk terug in de wijnen. Daarnaast vind je in de Pays d’Oc nog wijnen met een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding, wat ze uitermate interessant maakt voor de horeca.’
Na de masterclass verzorgde de crew van chefkok Jef van den Hout een vier gangen degustatiemenu Dat Pays d’Oc IGP wijnen zich uitermate goed lenen voor mooie wijn-spijs combinaties – en dus ook daarom zo vaak terug te vinden zijn op wijnkaarten van toprestaurants – werd hier nog maar eens overtuigend laten zien.
Over Pays d’Oc IGP
Pays d’Oc IGP (Indication Géographique Protégée) is een officieel wijn kwaliteitslabel gecertificeerd door Bureau Véritas Quality France. Pays d’Oc IGP vertegenwoordigt zo’n 1900 bedrijven (privé wijnkelders, coöperaties en wijnhandelaren) en 12.000 wijnproducenten. Het Pays d’Oc gebied omvat de Languedoc-Roussillon streek (waaronder de gebieden Hérault, Aude, Gard, Pyrénées-Orientales en zes dorpen in Lozère). Pays d’Oc IGP is volume marktleider in export van Franse wijnen, in Nederland is 20% van de Franse wijnimport afkomstig van Pays d’Oc IGP wijngaarden. Voor meer informatie zie www.paysdocwines.com.