Pays d’Oc IGP onthult ‘Collection 2019’ nieuwe stijl

53 wijnen vormen ambassadeurs van dit kwaliteitslabel

Na een blinde proeverij door een internationale jury van wijnkenners, is de jaarlijkse prestigieuze Pays d’Oc IGP Collection onthuld. Deze inmiddels voor het 13e jaar terugkerende erelijst kwam tot stand grondige beoordeling van veertien internationale juryleden, met in haar midden de Nederlandse wijnschrijfster Esmee Langereis. Het komend jaar vormen maar liefst 53 Pays d’Oc IGP wijnen samen de ambassadeurs van de Pays d’Oc IGP Collection 2019.

Collection 2019: 28 druivenrassen
Dit jaar koos het Zuid-Franse kwaliteitslabel voor een iets andere opzet van de jaarlijkse Collection, die vorig jaar nog uit 20 ambassadeurs bestond. Om een zo representatief mogelijk beeld van Pays d’Oc IGP te krijgen, werden dit jaar uit 253 ingezonden wijnen maar liefst 53 ambassadeurwijnen gekozen. De Collection bestaat dit jaar uit 23 droge witte wijnen, 1 zoete witte wijn, 19 rode wijnen en 10 rosé’s in zowel mono-cépage wijnen als assemblages. Van de 58 toegestane druivenrassen binnen Pays d’Oc IGP, vinden we binnen de Collection 2019 maar liefst 28 rassen.

Nederlandse in internationale jury
Esmee Langereis, wijnjournalist en co-auteur van De Grote Hamersma maakte namens Nederland onderdeel uit van de grand jury du trophée Collection 2019: “Met veel plezier ben ik ook dit jaar weer afgereisd naar het zuiden van Frankrijk om de wijnen voor de Pays d’Oc IGP Collection te proeven. Als jury hebben we een zeer brede selectie aan wijnen gepresenteerd gekregen, die de diversiteit van het label goed laten zien. En dit jaar viel echt op dat er meer en meer frisse en lichte wijnen op de proeftafel stonden, die ook nog eens steeds vaker biologisch gemaakt zijn. Dat zijn ontwikkelingen waar ik enthousiast van word!”

Pays d’Oc IGP in cijfers

  • Frankrijks voornaamste wijnregio in volume 
  • Frankrijks grootste wijnexporteur 
  • Frankrijks voornaamste producent van rosé 
  • 58 toegestane druivenrassen 
  • Met 120.000 ha omvat Pays d’Oc IGP de helft van de Languedoc-Roussillon regio 
  • 6 miljard euro omzet 
  • 747 miljoen flessen op de markt gebracht, waarvan 48% op exportmarkten

Over Pays d’Oc IGP
Pays d’Oc IGP (Indication Géographique Protégée) is een officieel wijn kwaliteitslabel gecertificeerd door Bureau Véritas Quality France. Deze regio is erkend door de Europese Unie en is een collectief merk. Pays d’Oc IGP vertegenwoordigt zo’n 1400 bedrijven (privé wijnkelders, coöperaties en wijnhandelaren) en 13.000 wijnproducenten. Het Pays d’Oc gebied omvat de Languedoc-Roussillon streek (waaronder de gebieden Hérault, Aude, Gard, Pyrénées-Orientales en zes dorpen in Lozère). Pays d’Oc IGP is volume marktleider in export van Franse wijnen, in Nederland is 20% van de Franse wijnimport afkomstig van Pays d’Oc IGP wijngaarden. Voor meer informatie zie www.paysdoc-wines.com.