Julien Richard uit Frankrijk wint 50e Prix Culinaire ‘Le Taittinger’ International

Zeven topchefs koken sterren van de hemel in Parijs

Julien Richard van Hôtel Bendor, Les îles Paul Ricard uit Frankrijk mag zich sinds gisteravond winnaar noemen van de 50e editie van de Prix Culinaire Le Taittinger International. De winnaar werd in het Palais Garnier in Parijs bekend gemaakt door Pierre-Emmanuel Taittinger, president van het gelijknamige Champagnehuis. Keng Vichianrat van Restaurant La Rive* vertegenwoordigde Nederland tijdens deze internationale finale. Hij eindigde buiten de top drie. De jury, onder leiding van Bernard Leprince, was bijzonder onder de indruk van het hoge niveau van de chefs. De prestigieuze kookwedstrijd vond plaats bij FERRANDI, l’école française de gastronomie, in de Franse hoofdstad. Lars van Galen (Restaurant ’t Lansink*) was tijdens de wedstrijd één van de vier keukenchefs die toezicht hielden op hygiëne en organisatie in de keuken.

Keng Vichianrat net buiten top 3
“Jammer dat ik niet op het podium ben geëindigd! Het was vandaag een zware wedstrijd met ijzersterke concurrentie, maar ik heb alles gegeven. Nu op naar volgend jaar, dan ga ik voor de hoofdprijs!”, aldus Vichianrat.

Wouter Kwakernaak, Brand Manager Taittinger Champagne bij Jacobus Boelen: “Deze dag was absoluut finale waardig: Ik heb 7 top kandidaten vanuit de hele wereld gezien die alles hebben gegeven. Uiteindelijk hebben we een terechte winnaar uit Frankrijk, maar we zijn natuurlijk bijzonder trots op Keng! En volgend jaar is er uiteraard weer een nieuwe kans op een Nederlandse winnaar.”

Bij deze speciale jubileumeditie van de Prix Culinaire Le Taittinger in de Opéra de Paris in het Palais Garnier waren verschillende oud-winnaars van de prijs aanwezig. Internationale sterrenchefs Regis Marcon, Joël Robuchon, Jeremy Desbraux en de Nederlandse Jonathan Zandbergen waren als oud-winnaars gevraagd het diner voor de genodigden te bereiden.

Benelux finale
De Benelux finale vond op 3 oktober jl. plaats en werd ook dit jaar georganiseerd in samenwerking met Jacobus Boelen, al meer dan 35 jaar trotse importeur van Champagne Taittinger. Keng Vichianrat nam het in deze finale op tegen Jojan Kersbergen van restaurant Hanninkshof in Enschede en Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht.

Over Prix Culinaire ‘Le Taittinger’
Al in 1967 werd voor het eerst de Prix Culinaire International Pierre Taittinger georganiseerd. Deze internationale culinaire wedstrijd op het allerhoogste niveau is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Tijdens deze editie organiseerde zes landen ieder hun eigen voorronde. Na de nationale finales streden de winnaars in Parijs om de internationale titel.

Over Taittinger
Taittinger is één van de weinige familiebedrijven in de Champagne, geleid door Pierre-Emmanuel Taittinger. Het inmiddels wereldberoemde huis werd opgericht in 1734 door Jacques Fourneaux. Aan de basis van de kwaliteit van de Champagnes van Taittinger staan bijna 300 hectare eigen wijngaarden gelegen op de beste locaties. De meest verkochte champagne van Taittinger is de Brut Réserve, een Champagne met een subtiele, lichte smaak, op basis van 60% pinot-druiven en 40% chardonnay. Behalve de Brut Réserve, Demi-Sec en Brut met jaartal (Millésimé), voert Taittinger een voortreffelijke Prestige Rosé, de after dinner champagne Nocturne Sec, de single vineyard Les Folies de la Marquetterie en ook de bijzondere Prélude, een Brut op basis van druiven met een klassering van 100% op de schaal van de Crus. Vlaggenschip is de Cuvée Prestige ‘Comtes de Champagne’, verkocht als Blanc de Blancs en Rosé.

Over Jacobus Boelen
Op 16 oktober 1733 schreef Johannes Boelen zich in als Wijncooper in Amsterdam. In een reeds bestaande wijnkoperij startte hij zijn eigen onderneming. Het bedrijf werd eeuwenlang van generatie op generatie overgedragen en groeide uit tot een toonaangevende handelsonderneming in kwaliteitswijnen en gedistilleerd. Na de verkoop aan Bols was Jacobus Boelen één van de bedrijven die gezamenlijk fuseerden tot een nieuwe onderneming Oud Reuchlin & Boelen. Sinds 2015 is de naam  Jacobus Boelen weer terug op de markt als label van OR&B dat zich richt op de topgastronomie. Voor meer informatie, zie: www.jacobusboelen.nl.