Topchefs bespreken nieuwe koers grootste chefsnetwerk ter wereld op Texel Bij Jef*
Een totaal van 11 chefs van het gerenommeerde hotel- en restaurantlabel Relais & Châteaux slijpt de messen over het thema hoe duurzame en lokale vis zo smakelijk mogelijk op de kaart te krijgen. Jef Schuur en Nadine Mögling waren de gastheer en -vrouw voor deze bijzondere culinaire bijeenkomst op Texel. Met een totaal van 336 sterren is Relais & Châteaux officieus het grootste Michelin chefsnetwerk ter wereld. De van origine Franse samenwerking van zelfstandige luxe hotels gooit het culinaire roer om de komende tijd. De organisatie stelt zich ten doel om hun CO2-voetafdruk zo klein mogelijk te houden, mede door het gebruik van lokale seizoensproducten in alle restaurants.
Aan het ondernemerskoppel Schuur en Mögling de schone taak om de culinaire collega’s te inspireren met de producten van het Wad. Schuur: “Iedereen die hier komt en kennis maakt met de rijke natuur, geuren en smaken van ons Unesco Werelderfgoedgebied raakt geïnspireerd. We komen ook van ver; nog maar tien jaar geleden was er vanuit onze gasten veel vraag naar streekproducten, maar dan vooral streekproducten uit andere landen. rundvlees uit Japan, gevogelte uit Frankrijk, ham uit Spanje, groenten uit Italië en wijnen uit de zogenaamde nieuwe wereld landen. Die knop is bij ons als Relais & Châteaux chefs al een tijdje om. Waarom zouden we producten van de andere kant van de wereld halen, als je eigen omgeving culinair zo veel te bieden heeft!
We hebben collega-chefs uit onder andere Denemarken, Polen, Luxemburg, België en Nederland meegenomen het Wad op om scheermessen, kokkels en oesters te rapen: prachtige producten van het eiland waar ik in mijn restaurant graag mee kook. De meeste aandacht besteden we in de nabije toekomst aan: het promoten van lokale producten, dus minder food miles en het reduceren van plastic verpakkingen die we in de keuken krijgen. We maken als Relais & Châteaux chefs deel uit van een wereldwijd programma genaamd Menu for Change in samenwerking met Slow Food Association, om klimaatverandering te bestrijden”
Aanwezige chefs
De chefs die aan de meeting deelnamen zijn: Gregory Slembrouck (Hotel Heritage, België), Bart De Pooter (Pastorale, België, Kwinten Boelen (Château de Vignée, België), Jef Schuur (Bij Jef), Dennis van den Beld (Het Roode Koper), Hans Snijders (Château Neercanne), Guido Le Bron de Vexela (Château St. Gerlach), Fabrice Salvador (Hôtel Le Place d’Armes, Luxemburg), Marcin Popielarz (Hotel Quadrille, Polen), Vasil Spasov (Zornitza Family Estate, Bulgarije), Claus Henriksen (Dragsholm Slot, Denemarken).
Over Relais & Châteaux
Relais & Châteaux, opgericht in 1954, is een vereniging met meer dan 580 unieke hotels en restaurants die wereldwijd zogenoemde delicious journeys verzorgen. Alle aangesloten hotels en restaurants zijn in eigendom van onafhankelijke hoteliers, chefs en eigenaren die hun passie voor hun vak en hun streven naar authenticiteit graag delen met hun gasten. Relais & Châteaux is wereldwijd vertegenwoordigd, van de Napa Valley wijngaarden en de Franse Provence tot de tropische stranden in de Indische Oceaan. Op alle bestemmingen kun je je overgeven aan een compleet verzorgde beleving, geïnspireerd op lokale producten en tradities.
Relais & Châteaux leden streven ernaar de rijkdom en de diversiteit van restaurants en de tradities van het gastheerschap over de hele wereld te beschermen, te respecteren en te promoten. Ze onderschrijven deze ambitie door middel van de Vision, gepresenteerd aan UNESCO in november 2014. www.relaischateaux.com