Alsace will rock you tijdens Alsace Rocks wijnevent

Op maandag 19 juni 2023 vindt de Alsace Rocks proeverij plaats in het Tobacco theater in centrum Amsterdam. Verschillende producenten uit de Elzas zullen alle wijnprofessionals zoals importeurs, pers, sommeliers en eigenaren van wijnwinkels en wijnbarslaten proeven waarom de Elzas zo bijzonder is en gewoonweg rocks. Sinds 1 april is Pitch PR de trotse vertegenwoordiger van Alsace wijnen in Nederland.

Zoetheidsindicatie en vernieuwingVanaf het oogstjaar 2021 is het in de Elzas verplicht om de zoetheidsgraad op het etiket aan te duiden met de categorieën sec, demi sec, doux en moelleux. Dit systeem komt overeen met dat van Duitsland en is handig voor consumenten om te weten wat zij kunnen verwachten. Afgelopen jaar is hierbij gekomen dat de zuurgraad ook wordt meegewogen in deze classificatie om rekening houden met de balans dat juist zo belangrijk is. Zo mag de vermelding ‘sec’ nu ook gebruikt worden voor wijnen met 4 tot 9 gram restsuiker zolang dit in evenwicht is met de zuurgraad (max 2 gr/l lager dan restsuiker). Verder zien we de laatste tijd hele goede reacties op de Crémants d’Alsace, de Riesling en met name de Pinot Noirs. De kwaliteit hiervan is de afgelopen jaren ontzettend gestegen. À découvrir dus! 

Nieuwe generatie wijnmakersDe nieuwe generatie van wijnmakers in de Alsace houdt vast aan traditie maar is ook volop aan het innoveren en ontdekken. Zo brengen steeds meer (jonge) wijnmakers aromatische wijnen zoals Gewürztraminer en Pinot Gris in een (strak)droge stijl op de markt. De regio is pionier in biodynamische wijnbouw en ook de schroefdop is volop aanwezig. Genoeg redenen om deze regio te (her)ontdekken! De nieuwe generatie stapt graag naar voren om te laten zien wat zij in huis hebben.