Weeshuis Gouda (anno 1599) wordt bijzonder boutique hotel

Opening eind 2019: 20 unieke suites, fine dining restaurant, foodbar en events  

In het historische centrum van Gouda staan sinds kort alle seinen op groen voor de realisatie van een luxe boutique hotel met internationale allure. Een complete metamorfose van rustend cultureel erfgoed naar een dynamische, luxe ontmoetingsplek met een combinatie van charme en chique. Meerdere gerenommeerde partijen bundelden hun krachten ter realisatie ervan, midden in het Cultureel Kwartier van Gouda. Twintig suites, allemaal anders van vorm en grootte, geven de toekomstige gasten gelegenheid om de nieuwe, tijdelijke inwoners te worden? van dit weeshuis uit de zestiende eeuw. ?In de regentenkamer komt een gastronomisch fine dining restaurant met een lokaal geïnspireerde keuken, maar met een verrassende internationale twist. Aan de overzijde van de rustieke middeleeuwse binnenplaats bevinden zich na de opening een foodbar, een wijn & cocktailbar en faciliteiten voor internationale conferenties en bijzondere ontvangsten zoals bruiloften. 

www.wshs.nl

Gouda laat van zich horen 

Lennart en Sharon van Gastel, initiatiefnemers van het nieuwe Weeshuis: “Gouda is in de hele wereld bekend door de kaas, stroopwafels, plateel en de Goudse glazen van de Sint-Janskerk. Gouda is een wereldmerk. Onze pittoreske stad bruist, je ruikt? de ?geur van warme stroopwafels in de ochtend. De oude ambachten zijn er nog volop. En ook de vele galeries en bijzondere gevels maken de stad tot een openluchtmuseum. Bovendien is Gouda centraal gelegen tussen Amsterdam en Schiphol (45 minuten), Utrecht, Rotterdam en onze politieke hoofdstad Den Haag (30 minuten). We hopen na de opening een bijdrage te leveren aan de profilering van het Groene Hart en in bijzonder het romantische Gouda als veelzijdige toeristische bestemming voor jong en oud.“? 

Inrichting en restaurants  

In de regentenkamer trekt een indrukwekkende schouw (ondersteund door twee wezen) de aandacht. De ornamenten met engelen gezichten op het plafond en de authentieke zwart-witte hardstenen vloer bieden de basis voor een fine dining restaurant. Het rijke achterland van Gouda biedt alle mogelijkheden voor de keuken om zich lokaal te laten inspireren. Voor de ontwikkeling van de culinaire concepten wordt samengewerkt met Robert Kranenborg** die als extern culinair adviseur en coach nauw betrokken is.?? 

Voor de inrichting van het nieuwe weeshuis is judithvanmourik | interior architecture aangetrokken. Zij zal in samenspraak met de betrokkenen het interieurconcept samenstellen met respect voor de klassieke grandeur van het monumentale pand.  

Initiatiefnemers en partners  

Lennart en Sharon van Gastel zijn verantwoordelijk voor de exploitatie van dit bijzondere horecaproject. Beiden zijn ervaren ondernemers en gelukkige inwoners van Gouda. Lokaal zijn ze bekend van het Museumcafé?en de LF Gouda, waarmee zij in 2016 genomineerd werden voor de Nationale Design Award. Sharon vertelt waarom ze dit project zo ontzettend omarmen: “Slechts heel af en toe komt er stilletjes iets tot leven, iets wat er al lang was, maar door een bestemmingswijziging laat het plotseling van zich horen.??Via een zwaar monumentaal poortje kom je op een rustieke middeleeuwse binnenplaats, daar word je stil van de historische atmosfeer. Dit belooft straks één van de meest bijzondere terrassen van Nederland te worden.? Een stijlvolle ontmoetingsplek met een stevige knipoog naar de 22e eeuw.” 

Voor de realisatie van Weeshuis Gouda werken zij samen met een team van ervaren partners: 

Robert Winkel van Mei Architects in Rotterdam. Mei is een toonaangevende architectenstudio die zich richt op ontwikkeling en innovatie in de architectuur. Het kantoor staat vooral bekend om de transformatie van monumentale gebouwen, met bekroonde projecten als de Loft-appartementen in het Jobsveem Warehouse. Het werk van Mei is op grote schaal gepubliceerd en ontving talloze onderscheidingen. 

Judithvanmourik | interior architecture. Met haar ontwerp voor Parc Broekhuizen, een landgoed in Leersum dat werd omgebouwd tot hotel, kreeg ze internationale aandacht en won de Leading Design Award 2018 in Athene. Focus ligt bij haar op gastvrijheidsontwerp, wat haar een geweldige kennis in de industrie oplevert. 

Robert Kranenborg, internationaal gewaardeerde chef die 2 Michelinsterren verkreeg bij Het Amstel Hotel. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met opleiding en het culinair coachen van noemenswaardige horecaprojecten. 

Sam Anders van dEP Nederland. dEP heeft meer dan 30 jaar ervaring in het realiseren van licht & geluid projecten zoals restaurants, clubs, hotels, winkels, ziekenhuizen, scholen, kantoren en musea. Succesvolle projecten zijn het Nationaal Theater Carré en de Harbour Clubs. 

Roel Vaessen, grafisch ontwerper. Verantwoordelijk voor het grafisch ontwerp van alle materialen, diverse malen genomineerd voor de Dutch Design Award en in 2018 winnaar van de European Design Award. Tevens founder van IXXI, specialist in persoonlijke wanddecoratie. 

Robert Verhoeven & Harriet Boekholt van Pitch PR. Al meer dan 12,5 jaar leidend in communicatie en pr opdrachten in de sectoren food, dranken & hospitality. 

White House Development. WHD is de grootste ontwikkelaar van de regio en heeft nadat vele partijen de herontwikkeling van het weeshuis niet rond konden krijgen de handschoen opgepakt.

Historie Het Weeshuis  

In 1586 werd in Gouda een zogenaamde aalmoezenierskamer opgericht, die belast werd met de armenzorg in de stad. In 1599 werd het Aalmoezeniersweeshuis in gebruik genomen, waar wezen werden ondergebracht, die niet in het bestaande Heilige Geesthuisweeshuis konden worden opgenomen. Links van het weeshuis ligt de Jeruzalemkapel die omstreeks 1500 werd gebouwd. Na 1572 kwam de kapel in het bezit van de stad. De kapel werd door de aalmoezeniers gebruikt als vergaderruimte. In 1812 werden beide weeshuizen samengevoegd. In 1939 werd er een groep van veertig gevluchte joodse kinderen in het weeshuis ondergebracht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben enkele Goudse scholen gebruikgemaakt van lokalen in het gebouw. In 1948 werd het weeshuis opgeheven. Van 1973 tot 2014 was in een deel van het voormalige weeshuis de centrale vestiging van de openbare bibliotheek Gouda gevestigd.