Kwaliteitswijnen uit Turkije nu overzichtelijk verkrijgbaar voor consument en professional

Wijnimporteur La Reine de Turquie presenteert Chateau Kalpak en andere vondsten

Deze maand presenteerde de gespecialiseerde wijnimporteur La Reine de Turquie een reeks bijzondere wijnen uit diverse Turkse wijnstreken. Onder toeziend oog van markante wijnmaker Bülent Kalpaklioglu, eigenaar van Château Kalpak in het noordelijk gelegen ?arköy, werden bijzondere wijnen gepresenteerd aan de Nederlandse wijnpers. De wijnen van Kalpak staan op de wijnkaart van internationale tophotels en driesterrenrestaurants als The Fat Duck in London. De Château Kalpak wijnen bieden een complexe en eventwichtige wijnbeleving aan liefhebbers die toe zijn aan iets nieuws, weg van de grote klassieke namen. La Reine de Turquie is Nederlands meest gespecialiseerde verkooppunt voor wijnen uit Turkije. De meeste wijnen zijn te koop via de webshop www.reineturquie.com.

Voor film Chateau Kalpak zie: https://youtu.be/OqLckpXdmSI 

Wijnbouw is in de regio van Syrië en oostelijk Turkije ontstaan, waarschijnlijk al 9000 jaar geleden. Wijn speelde in de oude beschavingen een zeer belangrijke rol, ook in de dagelijkse consumptie. Water kon je immers vaak niet drinken. Oude Turkse volkeren hebben het wijnmaken aan de Grieken geleerd. Heleen Kram van La Reine Turquie: “Al rond 600 voor Christus werd Turkse wijn geëxporteerd tot aan Italië en Frankrijk toe. Turkse wijnen staan hiermee in een hele oude traditie en verdienen meer aandacht onder sommeliers en geïnteresseerde wijnconsumenten. De wijnen zijn verkrijgbaar in een brede range van fris wit tot complex en vol rood, van betaalbaar tot aan het premium segment.”  

In vrijwel alle regio’s binnen Turkije zijn professionele wijnmakers te vinden. Er wordt gewerkt met zowel inheemse als Europese druivensoorten. Naast de cabernetvariëteiten en bekende druivenrassen als chardonnay, vind je “delicate”, “fox tale” en “ox eye” (narince, tilkikuy?ru, öküzgözü). Inmiddels zijn – naast internationaal opgeleide Turkse oenologen – ook veel Europese en Amerikaanse oenologen werkzaam in Turkije.

“Er is duidelijk een revival in kwaliteit waar te nemen in de wijnsector in Turkije. Kleine wijnmakers werken in boutique stijl aan wijnen van opmerkelijke kwaliteit. Ook bij internationale wijncompetities wordt dit erkend. Turkse wijnen komen steeds vaker als prijswinnaar uit de bus bij blindproeverijen, wat soms kan zorgen voor onverwachte taferelen tijdens wijnbeurzen. Turkse wijnen zijn dan de verrassing van een beurs en bezoekers willen dat uiteraard maar wat graag proeven en ervaren.”, aldus Heleen Kram.

La Reine de Turquie staat in contact met een groot aantal Turkse wijnmakers en oenologen. Uit de boutique wijnhuizen werden drie wijnhuizen geselecteerd voor de Nederlandse markt: Turasan, Likya en Château Kalpak. Daarbij is steeds afgewogen of de wijnen goed aansluiten bij het Europese smaakpalet: “Geen koolgestoofde of zonverbrande tonen, die exotische wijnen te vaak kenmerken. Alle vier de smaaksensaties moeten in een zekere balans in de wijn aanwezig zijn: het zoet met het zuur, mineraliteit en een aangenaam bittertje.”

Bij het samenstellen van het prijsniveau van het assortiment, is rekening gehouden met de verwachtingen van wijn drinkend Nederland. Voorlopig biedt La Reine de Turquie twee witte wijnen en zes rode wijnen aan, variërend tussen € 5,00 en € 33,50.

Over La Reine de Turquie
La Reine de Turquie levert zowel aan particulieren en bedrijven als aan horeca, zowel in binnen- als in buitenland. Ook worden speciale proeverijen aangeboden, onder andere voor de zakelijke markt. Bijzonder is dat een (doorlopende) proeverij ook te beleven is op de gulet La Reine de Turquie, waarop vanuit Bodrum in Turkije gastronomische Blue Cruises worden verzorgd. De gulet La Reine de Turquie is een traditioneel houten zeilschip van 24 meter lang, waarop 12 gasten door 3 bemanningsleden culinair geheel in de watten kunnen worden gelegd, uiteraard begeleid door La Reines prachtige wijnen. Meer informatie is terug te vinden op www.bluecruise.reineturquie.com.