Oogst 2019 in Ribera del Duero van uitstekende kwaliteit

Verwachting: groot bewaarpotentieel vintage 2019

Het Consejo Regulador de la Denominación de Origen Ribera del Duero heeft tussen 12 september en eind oktober in totaal 96.5 miljoen kilo druiven geoogst. Een aanzienlijk mindere oogst dan vorig jaar. In totaal waren 8.300 wijnmakers en 315 wijnhuizen samen verantwoordelijk voor de oogst van de 23.200 hectare grond die geregistreerd staat bij de Denominacion de Origen. Ondanks de reductie van de oogst bleek direct dat de druiven gezond en van uitstekende kwaliteit zijn. De verwachting is dat de druiven zich zowel goed lenen voor het maken van bewaarwijnen als voor wijnen om jong van te genieten.

Droog groeiseizoen en hete Spaanse zomer
Het groeiseizoen in Ribera del Duero was dit jaar droger en heter dan normaal. Het watertekort zorgde voor een langzamere ontwikkeling van de druiven. Eind augustus bracht een aantal regenstormen met zich mee, waardoor de vertraagde cyclus enigszins kon worden hersteld. De opbrengst was dit jaar iets lager dan gemiddelde jaren vanwege de verminderde omvang van de druiven. De kwaliteit van de druiven is daarentegen zeer hoog, mede door de klimatologische omstandigheden in de laatste fase van het rijpingsproces.

Het wijnjaar 2019
Over het algemeen hebben de druiven van de oogst van dit jaar een zeer goede balans en zuurgraad. De wijnen zijn wat expressiever dan gebruikelijk, maar zijn vooral fris en elegant met fluweelzachte tannines. De Ribera del Duero’s uit 2019 zullen niet alleen de liefhebbers van jonge rode wijnen verrassen, maar lenen zich ook uitstekend om een aantal jaren weg te leggen in de kelder.

Over het Consejo Regulador de la Denominación de Origen Ribera del Duero
Het Consejo Regulador de la Denominación de Origen Ribera del Duero is de organisatie die verantwoordelijk is voor het behouden van de kwaliteit en authenticiteit van wijnen uit deze regio. Zij zorgen ervoor dat elke fles met het label voldoet aan de strenge kwaliteitscontroles. Meer dan 300 wijnproducenten hebben dit label verkregen in de regio die in 2012 verkozen is tot beste wijnregio van het jaar. De wijnen uit Ribera del Duero DO onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit, beperkte productie en innovatieve toewijding. De wens om uit te blinken, de ervaring en creatieve houding in combinatie met toewijding, traditie en talent van de wijnproducenten, maken de wijnen uit Ribera del Duero uniek. www.riberadeldeuro.es 

Over Ribera del Duero 
Ribera del Duero, wat letterlijk oever aan de Duero (rivier in Noord Spanje) betekent, is een van de meest gerenommeerde Spaanse wijngebieden. Het wijnbouwgebied beslaat ongeveer 23.200 hectare, heeft 315 wijnbedrijven, 8.148 druiventelers en ligt in het hart van Noord Spanje, 120 kilometer boven Madrid. De wijngaarden liggen op 700 tot 1.000 meter boven de zeespiegel en er heerst een extreem klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s. In 2012 is de regio verkozen tot beste wijnregio van het jaar. De wijnen uit de DO Ribera del Duero onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit en beperkte productie. De wens om uit te blinken, de ervaring en creatieve houding in combinatie met toewijding, traditie en talent van de wijnproducenten, maken de wijnen uit Ribera del Duero uniek.