Oogst van 2017 in Ribera del Duero is van uitstekende kwaliteit

Ondanks klimaatomstandigheden druiven van hoge kwaliteit

Het Consejo Regulador de la Denominación de Origen Ribera del Duero heeft tussen 8 september en 20 oktober 2017 in totaal 55 miljoen kilo druiven geoogst. De tempranillo druif heeft hierin uiteraard ook dit jaar het grootste aandeel. Maar liefst 98% van deze oogst bestaat uit de tempranillo druif. In totaal waren 8.224 wijnmakers en 315 wijnhuizen samen verantwoordelijk voor de oogst van de 22.530 hectare grond die geregistreerd staat bij de  Denominacion de Origen. Ondanks de uitstekende kwaliteit van de druiven, zal 2017 ook de boeken ingaan als een jaar waarin de Spaanse wijnmakers te kampen hadden met heftige klimaatomstandigheden en zware droogte. 

2017 vergelijkbaar met de 2005 vintage

Tijdens de oogst bleek direct dat de druiven gezond en van uitstekende kwaliteit zijn, vergelijkbaar met die van de 2005 vintage. De verwachting is dat de druiven zich met name goed lenen voor bewaarwijnen en dat de kwaliteit van de 2017 wijnen met de jaren zal toenemen.

-6 ?C in april en een zeer droge zomer
Helaas werd ook Ribera del Duero niet gespaard van extreme weersomstandigheden, die het hele jaar door optraden. Het meest heftige moment was de vorst in de nacht van 27 op 28 april, waarin de temperatuur 7 uur lang onder het vriespunt bleef . -6 ?C was de laagste temperatuur die deze nacht gemeten werd. De gevolgen van deze vorst zijn niet voor alle wijnhuizen hetzelfde, maar zijn afhankelijk van de ligging van het wijnhuis. Ook de droogte is van invloed geweest op de oogst. Zo viel er dit jaar slechts 250 milliliter regen, terwijl 450 milliliter gemiddeld is. Goede voorbereidingen en uitstekend onderhoud van de wijngaarden door de wijnmakers uit Ribera del Duero zijn uiteraard van fundamenteel belang geweest voor het voorkomen van ziektes en het garanderen van een gezonde druivenoogst.

Hoge kwaliteit tannine en uitgebalanceerde smaak
“Het weer en de omstandigheden maken Ribera del Duero een zeer complexe regio. Daarom is het des te belangrijker om onze professionals te bedanken voor al hun inspanningen om tegenslagen te voorkomen en – mocht er toch iets gebeuren – de gevolgen te beperken. Over het algemeen bevatten de druiven van de oogst van dit jaar een hoge kwaliteit tannine en een uitgebalanceerde smaak. Ondanks de hitte van het afgelopen jaar, heeft dit geresulteerd in een evenwichtige zuurgraad. De druiven hebben dan ook pH waardes die voor ons gebied gebruikelijk zijn”, aldus Agustín Alonso, technisch directeur van het Consejo Regulador.

Strenge kwaliteitscontroles
Om deze oogst succesvol uit te voeren heeft het Consejo Regulador 195 toezichthouders aangesteld. Zij hebben tijdens de oogst de kwaliteitscontroles in de wijngaard en in de wijnhuizen uitgevoerd. Alle toezichthouders zijn getraind door hun technische afdeling om zo hun taken goed uit te kunnen voeren. Enkele toezichthouders namen de taak van deskundige beoordelaar op zich. Zij controleerden de prestaties ter plekke en hielden de geoogste hoeveelheid druiven per hectare in de gaten. Dit om te garanderen dat de wettelijk toegestane hoeveelheden niet werden overschreden. De andere toezichthouders controleerden de hoeveelheid en kwaliteit van de druiven die 24 uur per dag bij de wijnhuizen werden binnengebracht. Zij letten er met name ook op dat de druiven afkomstig waren van gebieden binnen de grenzen van de regio Ribera del Duero Denominación de Origen.

Net als ieder jaar werd het gehele oogstproces digitaal bijgehouden, waarbij de data voortdurend up to date werden gehouden. Zo werd onder andere steeds de exacte status van de oogst vastgelegd, met daarbij uiteraard het aantal geoogste kilo’s druiven.

Over het Consejo Regulador de la Denominación de Origen Ribera del Duero
Het Consejo Regulador de la Denominación de Origen Ribera del Duero is de organisatie die verantwoordelijk is voor het behouden van de kwaliteit en authenticiteit van wijnen uit deze regio. Zij zorgen ervoor dat elke fles met het label voldoet aan de strenge kwaliteitscontroles.

Bijna 300 wijnproducenten hebben dit label verkregen, en in 2012 is de regio verkozen tot beste wijnregio van het jaar. De wijnen uit Ribera del Duero DO onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit, beperkte productie en innovatieve toewijding. De wens om uit te blinken, de ervaring en creatieve houding in combinatie met toewijding, traditie en talent van de wijnproducenten, maken de wijnen uit Ribera del Duero uniek.