Glenfiddich lanceert nieuwe limited edition: Fire & Cane

Nieuwste variant in de Experimental Series smaakt licht rokerig met een zoetje

Vandaag lanceert Glenfiddich – ’s werelds meest bekroonde Single Malt Scotch Whisky – de vierde telg in de “Experimental Series”: Glenfiddich Fire & Cane. Een whisky gerijpt in rumvaten met een lichte rooksmaak en een aangenaam zoetje. De whisky is vanaf vandaag in beperkte oplage verkrijgbaar bij zelfstandige slijterijen en geselecteerde Gall&Gall winkels. De Nederlandse lancering van Glenfiddich Fire & Cane vond gisteren plaats in de binnentuin van het Amsterdamse Hotel Sofitel Legend the Grand.

Fire & Cane
De naam Fire & Cane komt van de verschillende smaakaccenten die te herleiden zijn uit de whisky. Zo proef je lichte hout- en turfaccenten wat de naam Fire eer aandoet. De Cane, het zoetje, proeven we terug in accenten van toffee, gebakken appeltjes en geroosterde marshmellows. De whisky rijpt op rumvaten wat zorgt voor een uitgebalanceerde verhouding tussen de aromatische fenolen en een  aangenaam zoete afdronk. Leuk detail is dat door het gebruik van eikenhout van de Kelvin Cooperage in Louisville (Kentucky), Fire & Cane het predicaat koosjer draagt.

Over de Experimental Series
De Experimental Series is een bijzonder project van Glenfiddich waarin de makers zoeken naar nieuwe smaken en mogelijkheden voor single malt Scotch whisky. Deze serie is ontstaan vanuit nieuwsgierigheid naar en grote passie voor whisky. Andere varianten in de Experimental Series zijn Glenfiddich IPA Experiment, Glenfiddich Project XX en Glenfiddich Winterstorm.

Verkrijgbaarheid Fire & Cane
Glenfiddich Fire & Cane is vanaf vandaag in beperkte oplage verkrijgbaar bij zelfstandige slijterijen en geselecteerde Gall&Gall winkels voor de adviesverkoopprijs van €44,99. Fire and Cane is gebotteld in een stijlvolle, herkenbare gekleurde fles die naadloos overloopt van een donkerbruine bodem tot helder glas om de warme kleur van ’s werelds beroemdste single malt whisky te kunnen zien. Meer informatie: www.glenfiddich.com

Ambitie om te blijven experimenteren
Glenfiddich Fire & Cane is geïnspireerd op eerdere innovaties van Glenfiddich Malt Master en Master Blender Brian Kinsman, die al in 2003 experimenteerde met de eerste “peated” malt whisky in de ketels van Glenfiddich; de rest is geschiedenis. Fire & Cane blendt een licht rokerige whisky met pure single malts die naast elkaar zijn gerijpt in ex-Bourbon vaten die de bekende fruitige en lichtzoete Glenfiddich stijl accentueren. Kinsman gaat bij deze editie nog een stapje verder door de whisky te laten narijpen in Latijns Amerikaanse rumvaten. Hij brengt hiermee een verrassende extra smaakdimensie aan met tonen van karamel en toffee.  

Deze nieuwste single malt is ontstaan vanuit onze ambitie om altijd te blijven experimenteren. Dit experiment is begonnen vanuit de vraag: Hoe zou het uitpakken als we iets doen met de smaak van turf, iets wat we bij Glenfiddich nog nooit eerder hebben gedaan? Het resultaat bleek een onverwachte en onconventionele whisky, een ware verrassing bij de eerste slok.”, zegt Malt Master Kinsman. “Bij het proeven van de whisky komen zowel de rokerige tonen als een milde toffeesmaak naar voren: een gewaagde combinatie, maar ik weet zeker dat Fire & Cane zowel de traditionele single malt fan als de whisky avonturier aan zal spreken.”   

PROEFNOTITIES:

FIRE

NEUS: zachte turftonen
SMAAK: een explosie van rook (kampvuur!), houttonen en toffee 
AFDRONK: langdurige rokerigheid

CANE

NEUS: veel rijke, zoete toffee met wat pittige, verse fruittonen en een levendige kruidigheid
SMAAK: een klassiek groen fruitkarakter, met de zoetheid van gebakken appeltjes en geroosterde marshmallow.
Subtiele kruidigheid
AFDRONK: zoete tonen van toffee

Over William Grant & Sons en Glenfiddich
William Grant & Sons, Ltd. is een onafhankelijke familiedistilleerderij die werd opgericht door William Grant in 1887. Het hoofdkantoor is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Tegenwoordig wordt het bedrijf van luxe gedistilleerde dranken gerund door de vijfde generatie en distilleert het een aantal van ’s werelds meest toonaangevende Schotse whisky brands, inclusief ’s werelds favoriete single malt Glenfiddich®, The Balvenie®-reeks handgemaakte single malts en ’s werelds derde grootste blended Scotch Grant’s®, evenals andere iconische brands als Hendrick’s® Gin, Sailor Jerry®, Milagro® Tequila , Tullamore DEW Irish Whisky, Monkey Shoulder en meest recent, Drambuie en Hudson.