Fenomenaal jaar voor wijnboeren Val de Loire

Oogst 2018: exceptionele kwaliteit én kwantiteit

In de Val de Loire gaat 2018 de boeken in als ‘het wijnjaar van de eeuw’. Dat laat interprofessionele wijnproducentenorganisatie Interloire weten. De uitstekende weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen, gevolgd door een historisch warme (na)zomer, hebben de basis gelegd voor deze topvintage. Ook tijdens de oogstperiode van eind augustus tot mid oktober waren de weergoden de Loire boeren goed gezind. De druiven hebben zo in alle rust hun perfecte rijpheid kunnen bereiken. Ook in termen van volume is 2018 een zeer goed jaar, zeker in vergelijking met de lage druivenopbrengsten van de afgelopen vintages.

In de Nantais werden de eerste trossen melon de Bourgogne eind augustus al geoogst. De druiven zijn zeer rijk van smaak en hebben mooie complexe aroma’s. De zuurgraad van de druiven is iets lager dan in een gemiddeld jaar. Hetzelfde geldt voor de chardonnay en chenin blanc druiven, die de basis leveren voor de droge witte wijnen of de basiswijnen voor crémants. In de Touraine regio laten de geoogste sauvignon blanc druiven mooie aroma’s van citrus-, steenvruchten en tropisch fruit zien. Ook voor de rosés op basis van cabernet franc, grolleau, côt en gamay ziet het er rooskleurig uit: wijnen op het fruit gemaakt, boordevol aroma’s van kers en rode bes. De rode wijnen van cabernet franc en cabernet sauvignon zullen dit jaar door het warme weer wat hoger in alcohol zijn dan gemiddeld. Daarbij mogen we ons verheugen op een groot aandeel vins de garde.

Jean-Martin Dutour, voorzitter Interloire: “In september en oktober hebben we goed kunnen profiteren van het droge en warme weer, waardoor we de druiven onder de meest ideale omstandigheden binnen hebben kunnen halen. Weinig Val de Loire producenten hebben in hun leven een dusdanig uitzonderlijk wijnjaar meegemaakt. En, niet onbelangrijk: met deze 2018 vintage kunnen we ruimschoots voldoen aan de vraag vanuit de verschillende markten.”

Over InterLoire
InterLoire (Interprofession des Vins du Val de Loire) is de derde interprofessionele organisatie van AOC producerende wijnmakers in Frankrijk en omvat de gebieden Pays Nantais, Anjou, Saumur en Touraine in de Loire vallei. InterLoire vertegenwoordigt 50 appellations en dénominations verspreid over een totaal van 38.000 ha. De organisatie vertegenwoordigt 3000 wijnproducenten, 200 wijnhandelaren en 16 coöperaties die gezamenlijk gemiddeld 2.000.000 hl per jaar op de markt brengen (staat gelijk aan 270 miljoen flessen). InterLoire houdt zich o.a. bezig met het ondersteunen van de wijnboeren op het gebied van export, onderzoek en promotie.