Restaurant Beulings Amsterdam wint Nationale tapascompetitie

Nationale tapascompetitie tijdens Wereld Tapas Dag 2017

Gisteren was de dag waar elke liefhebber van de ‘tapa’ naar heeft uitgekeken: Wereld Tapas Dag! De Kookfabriek Amsterdam stond de gehele dag in het teken van deze Spaanse heerlijkheid. 13 restaurants van uit heel Nederland streden met elkaar om de felbegeerde titel beste ‘tapa’ van Nederland. De winnaar van deze prestigieuze titel is Restaurant Beulings Amsterdam.

Wereld Tapas Dag 2017 werd dit jaar in Nederland groots gevierd in de Kookfabriek te Amsterdam. Ter gelegenheid van deze dag hebben the Wine & Food Association en het Spaans Verkeersbureau de handen in elkaar geslagen en de Nationale Tapascompetitie georganiseerd. 13 restaurants haalden de finale en hebben er alles aan gedaan om de beste ‘tapa’ van Nederland te bereiden voor de zes-koppige vakjury.

5 Michelinsterren in de Nationale tapascompetitie
De restaurants die meededen aan de competitie liepen uiteen van sterrenzaken tot restaurants met een voorliefde voor de Spaanse keuken. De restaurants die de finale hadden gehaald waren: SchultenHues* – Peter Gast Gastrobar in Zutphen, Beulings in Amsterdam, Daalder in Amsterdam, Brasserie Van Baerle in Amsterdam, En Pluche in Amsterdam, Smaakstudio De Sawa in Delft, Ratatouille Food & Wine* in Haarlem, Tribeca** in Heeze, Gastronomisch Spaans Restaurant Señora Rosa in Eindhoven, Wollerich* in Sint-Oedenrode, The French Connection in Amsterdam, Serre Restaurant in Amsterdam en 21 Pinchos in Rotterdam. Uiteindelijk is restaurant Beulings in Amsterdam er met de titel vandoor gegaan.

Vakjury
De vakjury bestond uit: 

  • Pedro Ballesteros MW, ex-jurylid internationale Copa Jerez 
  • Diana Cervera, chef restaurant La Seu in Denia, Alicante 
  • Ana Roman Riechmann, directeur Spaans Verkeersbureau, Den Haag 
  • Hans van de Meeberg, freelance journalist, o.a. Misset Horeca, BNR Nieuwsradio, FD Persoonlijk en Winelife 
  • Harrie Baas, Wine-Food Consultancy 
  • Jan van Lissum, The Wine & Food Association/Gault&Millau Nederland

Jan van Lissum, The Wine & Food association, zei over de Nationale tapascompetitie: ”Er kwamen verrassende tapas naar voren. Van klein en heel verfijnd naar grotere, vullende tapa. De presentaties waren verrassend, vindingrijk en zeer divers. Uiteindelijk is er bijna unaniem gekozen voor Restaurant Beulings. De falafel van verse doperwt met pistachetahine, jalapeños en knoflooksaus was heel luchtig en ook verfijnd. De tapa was puur en naturel en dit gaf uiteindelijk de doorslag.”

Masterclass
Naast de Nationale tapascompetitie waren er nog andere smaakmakende activiteiten in de Kookfabriek. Zo was er een masterclass over Spaanse witte wijnen onder leiding van Pedro Ballesteros (MW) en een interessante workshop Ribera del Duero onder leiding van Frank Smulders (MW).

Wereld Tapas Dag
Wereld Tapas Dag wordt jaarlijks gevierd op de derde donderdag van juni in wereldsteden zoals Parijs, Londen, New York en Rome. De derde editie van dit culinaire festijn valt dit jaar op donderdag 15 juni 2017. Gedurende de dag wordt er wereldwijd volop aandacht besteed aan de gastronomische traditie, ‘ir de tapas’. Overal ter wereld kunnen culi’s kennismaken met bekende en onbekende tapas uit diverse Spaanse regio’s. Verder worden er op verschillende plekken ter wereld proeverijen, wedstrijden en kookdemonstraties georganiseerd.

Ir de tapas
 ‘Ir de tapas’ is het werkwoord wat de Spaanse bevolking gebruikt en kan vrij vertaald worden als ‘tapassen’. Een heerlijke bezigheid waar een ieder van tapasbar naar tapasbar manoeuvreert en overal geniet van een tapas en een drankje. Tapas wordt veelal gezien als eetlustopwekkend hapje wat gepaard gaat met een alcoholhoudend drankje maar kan door de eindeloze variaties de hoofdmaaltijd gemakkelijk vervangen.