Ontdek de gebottelde kwaliteitswijnen uit de Argentijnse wijnregio San Juan

Proeverij voor wijnprofessionals op 23 november

Argentinië is het op zes na grootste wijn producerende land ter wereld. Het hooggelegen en woestijnachtige gebied in het oosten van de Andes heeft gezorgd voor een toenemende productie van kwaliteitswijn. Ook heeft het gebied een uniek terroir waar vooral de, door het land aangenomen, Malbec druif uitstekend in gedijd. De belangrijkste wijnregio’s zijn gelegen in de Precordillera valleien waarvan één de provincie San Juan is. Om wijnprofessionals kennis te laten maken met de gebottelde kwaliteitswijnen uit deze regio wordt er op 23 november voor importeurs, sommeliers en wijnprofessionals een proeverij in het Hilton Hotel in Amsterdam georganiseerd.

San Juan
De regio San Juan ligt in het midden van Argentinië en is het op een na grootste wijngebied van het land. Het gebied heeft een zeer warm en droog klimaat en de wijngaarden hebben meestal een zanderige klei bodem. De wijnen uit dit gebied hebben door de tijd heen hun eigen, unieke identiteit ontwikkeld en wekken daarmee over de hele wereld de aandacht. De ontwikkeling van de wijn begint in de wijngaard: de grond, het klimaat, de gaarden en zorg voor het land hebben grote invloed op de uiteindelijke wijn. De belangrijkste productiegebieden zijn de Tullum Valleien, Zonda, Ullum en Pedernal die bekend staan om hun microklimaat. Van oudsher worden in San Juan vooral generieke wijnen geproduceerd van de Criolla en Cereza druiven. De laatste jaren ligt de focus steeds meer op het produceren van kwaliteitswijnen en wordt er door producenten flink in de wijngaarden geïnvesteerd. De betere kwaliteitswijnen worden meestal op koelere locaties geproduceerd. Wijnproducenten zoeken hiervoor de hoogte op, sommige wijngaarden liggen zelfs boven de 1500 meter. Op dit moment wordt er voornamelijk Syrah, Malbec (rood), Pedro Gimenez en Torrontés (wit) verbouwd. En is de regio goed voor een export van 21.833.400 liter wijn.

Proeverij
Ben je importeur, sommelier of wijnprofessional en nieuwsgierig geworden naar deze prachtige wijnen? Kom dan naar de proeverij op 23 november van 14:00-16:00 in het Hilton Hotel in Amsterdam. Je kunt je aanmelden via: anna@fantastig.nl. Overweeg je Argentijnse wijnen toe te voegen aan je portfolio, maak dan een afspraak voor een uitgebreide kennismaking met één of meer wijnmakers in de ochtend tussen 10:30 en 13:00. Ook dit kan via bovengenoemd mailadres.

De wijnmakers uit San Juan staan 21 en 22 november op de World Bulk Wine Exhibition in de RAI Amsterdam.

Deelnemende wijnhuizen

La Guarda Wines
Bodegas La Guarda is een familiebedrijf in de Tulum Vallei in San Juan en bevindt zich slechts een paar kilometer van het Andes gebergte. De ideale meteorologische en geografische kenmerken van dit gebied maken het geschikt voor druivensoorten als Malbec, Cabernet Sauvignon en vooral Syrah, het visitekaartje van deze streek. www.bodegaslaguarda.com.ar 

Bodegas Bórbore
Sinds 1936 bevindt zich ten oosten van de hoofdstad van San Juan Bodegas Bórbore. Hier wordt een groot aantal druiven van hoge kwaliteit geoogst, zoals Malbec, Syrah, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay en Torrontes. Door de jaren heen is er een gebalanceerde combinatie ontwikkeld tussen traditie en moderniteit in het wijnproces. Een groot aantal wijnen wordt geëxporteerd naar de Verenigde Staten en Europa. www.bodegasborbore.com.ar 

Tierra del Huarpe
Een groep wijnkenners en een groep zakenmannen besloten hun krachten te bundelen en eigen wijnen te gaan produceren. Villa Tacú, hun eerste merk, bestaat uit verfijnde, jonge en gemakkelijke wijnen. In korte tijd is veel geïnvesteerd in zowel technologie als in toewijding, er wordt nu wijn van goede kwaliteit geproduceerd die de kenmerken van de verschillende terroirs goed naar boven brengt. Druivenrassen die gebruikt worden zijn Malbec, Cabernet Sauvignon, Syrah en Tempranillo. www.tierradelhuarpe.com.ar 

Esperanza de los Andes
Dit kleine wijnhuis, gelegen in Santa Lucia, is voornamelijk gericht op premium wijnen die gekarakteriseerd worden als jong, fruitig en fijn van smaak. De voornaamste wijn van dit wijnhuis is een Cabernet Sauvignon.

Morchio & Meglioli S.A.
Dit wijnhuis is gelegen in San Martin, San Juan, aan de voet van het Pie de Palo gebergte. De wijnen hier worden geproduceerd in een aangenaam klimaat met warme dagen en koele nachten, waardoor intense en fruitige wijnen ontstaan. Malbec, Cabernet Sauvignon en Bonarda zijn de voornaamste druivenrassen van dit wijnhuis. Op dit moment wordt er exclusief naar Canada geëxporteerd. www.MorchioyMeglioli.com.ar 

Aguma Casa Vinicola
Sinds 2004 produceert dit wijnhuis Aguma Reserva, een type wijn waar een beperkt aantal van wordt geproduceerd en bekend staat om zijn goede balans tussen fruit en hout. Daarnaast produceert Aguma tegenwoordig ook Aguma Varietal, bestaande uit zowel Sauvignon Blanc, Syrah, Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc Bonarda, Carmenere en Tannat. www.agumacasavinicola.com.ar