Scapegrace kondigt nieuwe plannen aan

Ontwikkeling van het grootste distilleerderij project in Nieuw-Zeeland

De ambachtelijk en bekroonde Nieuw-Zeelandse producent van gedistilleerde dranken, Scapegrace Distilling Company, kondigt met trots de komst van zijn grootste release tot nu toe aan: een nieuwe distilleerderij in Centraal Otago, Nieuw-Zeeland gekocht voor maarliefst 13 miljoen pond.

Naar verluid is deze distilleerderij de grootste van Nieuw-Zeeland ooit en zal na verloop van tijd het volledige huidige portfolio van super premium gin en wodka produceren, naast de binnenkort te lanceren single malt whisky. Terwijl er ook plannen zijn om uit te breiden naar andere producten in de toekomst.    

De distilleerderij ligt aan Lake Dunstan op het Zuidereiland en is er klaar voor om de komende jaren zowel plaatselijke als internationale bezoekers te verwelkomen. Het prominente landgoed van 36 hectare in Central Otago kijkt uit over zowel Lake Dunstan als Mount Pisa en biedt een ononderbroken uitzicht op de historische Bendigo-bergen.

Scapegrace Distilling Company bestaat al bijna 10 jaar en is opgericht door Richard Bourke en  zwagers Daniel Mclaughlin en Mark Neal. Dit trio deelt de visie om superieure sterke dranken uit Nieuw-Zeeland te produceren die in alle delen van de wereld verkocht kunnen  worden. Tegenwoordig, wordt het merk gedistribueerd naar 40 landen en heeft talloze internationale onderscheidingen op zijn naam staan, waaronder ’s werelds beste London dry gin op de prestigieuze International Wine & Spirits Competition Londen in 2018.

Het landgoed in Central Otago biedt het perfecte- klimaat en waterkwaliteit voor de productie van sterke drank. Managing Director, Daniel McLaughlin:“Het punt dat precies halverwege ligt tussen de evenaar en de zuidpool loopt dwars door onze distilleerderij, waardoor we te maken hebben met extremen in warme en koude temperaturen – een optimale omgeving voor het rijpen van whisky. Uiteraard is de ongerepte waterkwaliteit, afkomstig van gletsjerafvloeiing uit de Zuidelijke Alpen, ook ideaal voor het distilleren van gin & vodka.” Mclaughlin vervolgt: “De afgelopen 5 jaar hebben we stilletjes whisky gedistilleerd op onze oude distilleerderij en binnenkort lanceren we Scapegrace Single Malt Whisky.”

Scapegrace Global Sales Director, James Cowan: “Met meer dan 20 jaar ervaring in de Schotse en Amerikaanse whisky sectoren, is het zeer inspirerend om te zien hoe onze onafhankelijke Nieuw-Zeelandse distilleerderij iets nieuws, verfrissends en opwindends teweeg brengt in het whisky landschap en onze nieuwe distilleerderij en uitbreiding naar single malt zal ongetwijfeld nieuwe deuren openen over de hele wereld voor het bedrijf”.

De Scapegrace distilleerderij is ontworpen door Nat Cheshire, Ascinda Stark en Emily Doll van het wereldberoemde Cheshire Architects, dat bekend staat om zijn belangrijke rol bij het ontwerpen van enkele van Nieuw-Zeelands meest invloedrijke en indrukwekkende gebouwen.

De distilleerderij is de perfecte balans tussen stedelijk design en een landelijke omgeving – ervaringsgericht, gastvrij en episch in zowel landschap als omvang. Distilleerderij ontwerper, Nat Cheshire legt zijn inspiratie uit: “Twee eenvoudige longhouses glijden langs elkaar heen, aan elkaar geplakt door korstmossen en Kanuka, terughoudend maar zonder terughoudendheid in dit enorme landschap.  Binnenin duisternis, distillatie, verrukking en bovenal ontdekking”.

De bouw van het eerste gebouw is begonnen en zal in augustus 2022 worden opgeleverd, in dit nieuwe gebouw is het hoofdkantoor van Scapegrace, de bottelzaal, het magazijn en de eerste vatenkamer gevestigd. In elke vatenkamer worden bijna 2000 vaten whisky opgeslagen en in de komende jaren staat de bouw van nog drie vatenkamers gepland. Het tweede gebouw, waarin de ultramoderne distilleerderij is ondergebracht, wordt in oktober 2023 geopend. De Scapegrace Distillery is van plan te openen met een uitgebreide food & beverage ervaring en mogelijkheid tot een rondleiding door de distilleerderij.

Mark Neal, marketingdirecteur en medeoprichter van Scapegrace, voegt hieraan toe: “We hebben al in een vroeg stadium de beslissing genomen om een toonaangevende distilleerderij op te zetten waarbij duurzaamheid voorop staat, dit hebben we in elke beslissing meegenomen, samen met de experts van Cheshire”. Bij het in kaart brengen van de koolstofvoetafdruk heeft Scapegrace besloten af te stappen van traditionele verwarmingsketels op fossiele brandstoffen en te vervangen door elektrodeketels. Daarnaast wordt voor het skelet van het distilleergebouw hout gebruikt in plaats van staal. “Elke beslissing is een stap voorwaarts in ons streven om uiteindelijk koolstofneutraal te worden en een eigendom te creëren dat de regio ten goede komt”, zegt Neal.

Deze visie wordt in het hele project toegepast, met als uiteindelijk doel niet alleen het productaanbod verbeteren, maar ook de gemeenschap te stimuleren en iets terug te geven aan iedereen die het terrein bezoekt. Het Scapegrace-team is bezig met het plannen van een regeneratief beplantingsprogramma waarbij voor $150.000 aan inheemse Kanuka op het terrein zal worden herplant. Daarbij zijn er ook plannen voor een wandelpad over het terrein, zodat zowel de lokale bevolking als bezoekers het terrein kunnen verkennen en kunnen genieten van de historische omgeving. Zo zijn de ruïnes van historische goudmijnen een bijzondere bezienswaardigheid voor de bezoekers van het terrein.

Naar verwachting gaat de distilleerderij in november 2023 open voor publiek. 

Over Scapegrace 
       
Onbekend terrein, een moedige nieuwe wereld, evolutie, oftewel de principes waarop Scapegrace gegrondvest is. Het bedrijf is opgericht in 2014 door zwagers Daniel Mclaughlin en Mark Neal samen met Richard Bourke. Dit trio van pioniers, plaatst Nieuw-Zeelandse super premium spirits op het wereldwijde podium en verzameld talloze prijzen over de hele wereld, waaronder de World’s Best London Dry Gin op de prestigieuze International Wine & Spirits Competition in Londen in 2018.

De natuurlijk gearomatiseerde Black gin, Scapegrace Black, behaalde in 2019 landelijke krantenkoppen toen het in één dag de voorraad van drie maanden uitverkocht en sindsdien de wereld veroverd heeft met zijn unieke stukje innovatie. Scapegrace is Nieuw-Zeelands nummer 1 in de verkoop van super-premium gedistilleerde dranken en het best verkopende gedistilleerde merk van Nieuw-Zeelands origine in alle categorieën. Scapegrace lanceerde onlangs een super-premium wodka en een kant-en-klare dranken assortiment, maar zal binnenkort ook een collectie super-premium single malt whisky’s op de markt brengen.

Het merk is momenteel verkrijgbaar in meer dan 40 landen wereldwijd, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, verschillende landen in Europa, Azië en Canada. Scapegrace is gegrondvest op drie verschillende merkpijlers, gekoppeld aan de onafhankelijkheid en pioniersgeest van het merk, het gevoel van spirituele plaats genesteld in het diepe zuiden en de obsessie voor het leveren van blijvende kwaliteit aan de portfolio van luxe gedistilleerde dranken.    

Het nieuwste distilleerproject in Central Otago is een spannend nieuw hoofdstuk voor het merk, nu het zich op een opwindend nieuw terrein begeeft. Voor meer informatie bezoek: http://scapegracedistillery.com.