Meer dan 50 producenten op Wine Challenge Amsterdam

Wijnbeurs voor professionals op dinsdag 28 juni in RAI Amsterdam

Dinsdag 28 juni organiseren The Wine & Food Association en Pitch PR een wijnvakbeurs met de nadruk op de nieuwe oogstjaren en recente ontwikkelingen in de wijnwereld. Het evenement biedt plaats aan wijnmerken en wijnimporteurs die actief zijn op de Nederlandse markt en een groot aantal wijnregio’s en producenten uit verschillende landen. Locatie is de Forum Lounge van de RAI Amsterdam. Wine Challenge Amsterdam biedt een zeer rijk aanbod van wijnen, wijnmakers en programma onderdelen voor importeurs, wijnwinkels, slijters, wijnbars, sommeliers, pers en andere wijn professionals. Vanaf nu kunnen wijnprofessionals zich inschrijven voor een bezoek aan de Wine Challenge Amsterdam op https://proefschrift.nl/wine-challenge-amsterdam/

Wat kunnen we allemaal verwachten op het grootste wijnevenement van 2022 in Nederland?

Canary Islands Wine Growers and Wineries Association

De ligging in de Atlantische Oceaan ten westen van Noord-Afrika, de vulkanische bodem, het bijzondere microklimaat en de elders vaak nauwelijks bekende druivenrassen: enkele facetten die de wijnen afkomstig van de Canarische eilanden zeer speciaal maken. Ontmoet de 10 aanwezige wijnhuizen en leer over de druivenrassen en wijnen van de verschillende Canarische eilanden tijdens de masterclass van Master of Wine Cees van Casteren.

De volgende wijnhuizen mogen we verwachten vanaf de Canarische eilanden:

 1. La Higuera Mayor van Gran Canaria
 2. Hoya Camaretas -Frontón de oro van Gran Canaria
 3. El Sitio van Islas Canarias Abona
 4. Lacasmi van Valle de Güimar
 5. La Haya van Valle de La Orotava
 6. Linaje del Pago van Tacoronte – Acentejo
 7. Viñátigo van Islas Canarias
 8. Ycoden Daute van Isora
 9. Bodega Elysar van El Hierro
 10. Los Bermejos van Lanzarote
 11. Soco Vinícola van Lanzarote

Wines of South Africa

Ook vanuit Zuid-Afrika komen wijnhuizen graag overgevlogen naar Amsterdam. Maak kennis met de wijnen van Ridgeback, Perdeberg Wines, Villion Family Wines, Tempel Wines, Overhex Wines, Stellenbosch Hills, Thor Vintners & Co, Rascallion wines, van Loveren, Lubanzi Wines,  Idun, Boland Kelder, Redamancy, Longridge, KWV, Bruce Jack, Kaapzicht Wines, Barnardt Boyes, Hazendal, Aaldering, Josh Stanley

.

D.O. Jerez

Na lange tijd komt er weer een grote delegatie bodega’s naar Nederland waaronder Osborne, Valdespino, Lustau, Rey del Castillo, Delgado Zuleta, Williams and Humbert, Barbadillo, Gonzalez Byass, Emilio Hidalgo, Maestro Sierra, Juan Piñero,Ximénez – Spínola, César Florido en Gutiérrez Colosía. Herontdek de veelzijdige Sherry Wijnen. De campagne is gefinancierd met steun van de Europese Unie.

Jerez

Italie – diverse regio’s met diverse producenten

In samenwerking met Thompson International Marketing en Daniele Cernilli (oprichter Gambero Rosso) presenteert een groep Italiaanse producenten uit diverse regio’s hun nieuwste oogstjaren. In twee masterclasses lichten zij hun wijnen toe.

Deelnemende producenten:

 1. Marche – Velenosi
 2. Lazio – Casale del Giglio
 3. Alto Adige – Cantina Merano
 4. Abruzzo – Masciarelli
 5. Trentino – Tenute Sani Fasanotti
 6. Emilia – Cantine Romagnoli
 7. Puglia – Torrevento
 8. Toscana – Casadei
 9. Toscana – Vallepicciola
 10. Toscana – Castellare

Naast deze wijngebieden en producenten zijn er importeurs aanwezig zijn die hun portfolio presenteren en verwachten wij bijdrages van producenten uit andere regio’s.

Voorlopig overzicht programma (onder voorbehoud)

Er staat veel op het programma op deze dag; naast de verschillende masterclasses zijn er verkiezingen en prijsuitreikingen georganiseerd door de Wijn & Food Association.

Masterclasses:

Daarnaast organiseert Pitch PR diverse masterclasses waarvoor men zich vooraf kan inschrijven via deze link

Voorlopig programma:

11.00 uur           Sherry wijnen – een herontdekking van de stijlen en de smaken door Sherry educator en topsommelier Job Seuren van restaurant Zoldering* in Amsterdam

12.00 uur            Canary wines – Leer over de druivenrassen en wijnen van de verschillende Canarische eilanden en proef mee met Master of Wine Cees van Casteren

14.00 uur            Wines of South Africa – CAPEWINE 2022 staat in het teken van duurzaamheid en tijdens deze masterclass pakken we dit thema graag op met Lars Daniels MV

15.30 uur            Ribera del Duero – speciaal voor eigenaren en medewerkers van wijnwinkels heeft Master of Wine Cees van Casteren een mooi proef programma gemaakt

15.00 uur            Te Mata Estate New Zealand – Toby Buck van deze oudste commerciële wijngaard van New Zealand vertelt over Hawke’s Bay en laat de hooggewaardeerde wijnen proeven

16.00 uur            Sherry Bodegas – De aanwezig bodegas presenteren graag hun speciale wijnen en bijzondere jaartallen

16.30 uur            Ribera del Duero 40 jaar – kom kijken en meeproeven tijdens de battle tussen een team van journalisten en een team van sommeliers. Wie weet het meeste over dit Spaanse wijngebied? Doe mee met de interactieve quiz

Voorlopig overzicht programma The Wine & Food Association

The Wine & Food Association presenteert tijdens Wine Challenge Amsterdam een vertrouwde assemblage van proeverijen, masterclasses, presentaties en competities. De meeste daarvan duren 30 minuten, korter en krachtiger dan voorheen, en daarmee niet alleen beter passend bij deze tijd maar ook effectiever.

Finale verkiezing Beste Fromager van het Jaar

Eind vorig jaar bereikten twee getalenteerde fromagers de finale: Deborah van Breugel (De Bokkedoorns) en Rianne Slotboom (De Librije). Op 28 juni komen zij tegen elkaar uit in een spannende finale.

Opvallendste wijnen van het 34e Proefschrift Wijnconcours

In mei proeft de professionele jury van Proefschrift de wijnen die ingezonden zijn voor de voorjaarseditie van het 34e Proefschrift Wijnconcours. De importeurs van de beste rosés, Champagnes en overige mousserende wijnen worden eind mei gehuldigd. Tijdens Wine Challenge Amsterdam worden de winnende wijnen plus een selectie finalisten en andere interessante inzendingen gepresenteerd en geproefd in drie sessies.

Aquavinum 2022: Mossel-, Oester- en Kreeftwijn van het Jaar

Na het succes van vorig jaar organiseert The Wine & Food Association opnieuw Aquavinum: de verkiezing van de mooiste mossel-, oester- en kreeftwijnen. Tijdens drie wijn-spijssessies worden de kanshebbers geproefd en na afloop worden de drie winnende wijnen bekendgemaakt.

Masters of Jerez: Nieuwe Haring / Sherry Test 2022

Het is ieder jaar afwachten of de Hollandse Nieuwe het lekkerst is met een glas Fino of Manzanilla. De echt magere nieuwe haring, met een relatief laag vetpercentage, combineerde vrijwel altijd het beste met een Fino. De allervetste haring gingen doorgaans het beste samen met een Manzanilla. 

Dit evenement is gratis te bezoeken voor elke wijn professional, importeur, category manager, sommelier, wijnwinkel, slijter, horeca ondernemer en journalist, meld je snel aan.