Groen licht voor witte Ribera del Duero

Mijlpaal voor 37 jaar jonge DO

Een belangrijke stap in de nog jonge geschiedenis van de DO Ribera del Duero: Binnen de bekende Spaanse denominación de origen voor rode en rosé kwaliteitswijnen mogen vanaf nu ook witte wijnen van de Albillo Mayor druif worden gemaakt. Deze wijnen werden tot op heden uitgebracht als vino de la tierra, maar mogen nu onder de merknaam Ribera del Duero op de markt komen.

De Albillo Mayor druif
Een recente wijziging in de DO wetgeving stelt de wijnhuizen in Ribera del Duero in staat om nu – naast rode en rosé wijnen – ook witte wijnen onder het kwaliteitslabel op de markt te brengen. De witte Ribera’s moeten voor tenminste uit 75% Albillo Mayor bestaan, wat aangevuld mag worden met andere inheemse witte druiven. In de praktijk zullen de meeste witte Ribera del Duero wijnen echter 100% Albillo zijn. Albillo wordt al sinds de middeleeuwen aangeplant in Ribera del Duero en is voor de rode en rosé wijnen één van de toegestane rassen als aanvulling op de tinto fino (tempranillo).

Gul en veelzijdig als de Spanjaarden zelf
Het karakter van de Albillo druif wordt door wijnmakers wel eens vergeleken met dat van de Spanjaard zelf: op het eerste gezicht wat lastig en ondoordringbaar, maar zeer gul en veelzijdig als je hem beter leert kennen.

Op dit moment is in het wijngebied pas 500 ha beplant met Albillo Mayor en zijn er 30 producenten die een witte wijn van Albillo maken. De producenten die het label DO Ribera del Duero willen voeren voor hun witte wijnen, moeten hun wijnen eerst laten controleren en goedkeuren door de Consejo Regulador van de DO.

Over Ribera del Duero
Ribera del Duero, wat letterlijk oever aan de Duero (rivier in Noord Spanje) betekent, is een van de meest gerenommeerde Spaanse wijngebieden. Het wijnbouwgebied beslaat ongeveer 23.200 hectare, heeft 315 wijnbedrijven, 8.148 druiventelers en ligt in het hart van Noord Spanje, 120 kilometer boven Madrid. De wijngaarden liggen op 700 tot 1.000 meter boven de zeespiegel en er heerst een extreem klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s. In 2012 is de regio verkozen tot beste wijnregio van het jaar. De wijnen uit de DO Ribera del Duero onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit en beperkte productie. Ribera del Duero wordt in Nederland vertegenwoordigd door Pitch PR & Communicatie.