Culinair nieuws uit Ecuador: de bakbanaan bitterbal

Nederlandse bitterbal gemixt met Ecuadoriaanse smaken

Ook in Ecuador maken ze bitterballen, zo blijkt. Recent presenteerde de Ecuadoriaanse top-chef Mike Ruiz de levendige gastronomie van het Zuid-Amerikaanse land op een Nederlandse manier. Hij ontwikkelde namelijk de traditionele Nederlandse bitterbal op Ecuadoriaanse manier; de Bolón de Verde Deconstruido is gemaakt van groene bakbanaan en quinoa, wat resulteert in een prachtige mix van smaken en texturen. De Ecuadoriaanse ‘bitterbal’ kan zowel met vlees als vegetarisch worden bereid.


Historisch gerecht
Het belangrijkste ingrediënt van deze exotische bitterballen is de groene bakbanaan, ook wel ‘barraganete’ genoemd. Deze groene bakbanaan kan in tegenstelling tot een gewone banaan pas na bereiding gegeten worden. Volgens historici gaat de geschiedenis van de groene bakbanaan-ballen ver terug, nog voordat de Spanjaarden voet aan wal in Zuid Amerika zetten. De lokale inheemse bevolking kookte ze in zeewater samen met fruit, zeevruchten of het vlees van wilde dieren. In de 15e eeuw was groene bakbananenpap en -puree één van de hoofdgerechten van de Afrikaanse slaven.

Vandaag de dag zijn er ontelbaar veel variaties op de groene bakbanaan-ballen. Het meest traditionele recept bevat groene bakbanaan, boter, zout en jonge kaas. Andere variaties bevatten peper, cajun, varkensvlees, kip, chorizo, pinda’s, groenten, zeevruchten, of komijn. De kok bepaalt of het een vegetarische, vlees, zoete of zoute bal wordt.

Recept
Chef Ruiz ontwikkelde een Nederlandse, op de traditionele bitterbal geïnspireerde versie met groene bakbanaan en onder andere chiazaad, curry, kurkuma en quinoa.

Ingrediënten:
– 4 groene bakbananen gestapeld en in stukken gesneden
– 3 eetlepels boter
– 1 theelepel Cajun peper
– 1 theelepel komijn
– Gedroogde, in stukjes gesneden perziken
– ½ kopje melk (kokos melk werkt ook goed)
– ½ kop chiazaad
– 3 eetlepels bloem
– 1 eetlepel kerrie
– 2 theelepels kurkuma
– Ontpopte quinoa
– Panka
– Twee eieren
– Avocado of Olijfolie

Bereiding:
Laat de chiazaadjes wellen in de (kokos)melk. Kook ondertussen de groene bakbananen tot ze zacht zijn en pureer ze tot een pasta. Voeg cajun, zout, komijn, in stukjes gesneden perziken en curry toe, tot alle ingrediënten een mild deeg vormen. Voeg vervolgens de volgezogen chiazaadjes toe en meng opnieuw. Laat het geheel zo’n 1 a 2 uur (of een nacht) afgedekt staan.

Kneed het deeg met de hand in kleine balletjes (je kunt de balletjes eventueel vullen met geraspte jonge kaas, kleine stukjes varkensvlees, kip of garnaal). Klop de eieren en maak in een schaal een mix van de panka en quinoa. Bestrijk de balletjes met het eimengsel en rol ze door de panka-quinoa mix. Frituur de balletjes in avocado- of olijfolie met kurkuma. Laat de gefrituurde balletjes even uitlekken op een absorberend papier.

Je kunt de balletjes ook invriezen en vervolgens 3-4 minuten op hoge temperatuur frituren.

In elke lokale supermarkt zijn verschillende ingrediënten te vinden om Nederlandse gerechten een Ecuadoriaanse twist te geven:
Premium cacao ‘Fino de Arriba’ Mira avocado-olie Vannamei-garnalen (unieke rijke smaak, kleur en textuur) Andes-granen als chia en quinoa Groene bakbananen

Over chef Ruiz
Chef Mike Ruiz is een van de meest innovatieve chefs van het Ecuador op dit moment. Hij is als adviseur onder meer betrokken bij verschillende avant-garde restaurants in Ecuador. Ruiz staat voor een keuken waarbij hij traditionele Ecuadoraanse gerechten en producten combineert met een internationale ‘gourmet’ style. Zijn scholing kreeg hij onder meer in Spanje waar hij werkte bij het restaurant Paralelo Cero in Madrid.

Over de Ecuadoriaanse keuken
Ecuador is een gastronomische wereld om doormiddel van je zintuigen te ontdekken. De Ecuadoriaanse keuken wordt gekenmerkt door ongekende diversiteit. Het land kent vier regio’s met uiteenlopende klimaten en eco-systemen: de Atlantische kuststreek, de regio rond het Andes-gebergte, de regenwouden van de Amazone en de eilandengroep die wereldwijd beroemd zijn als de Galápagos Eilanden. Elk van de regio’s brengt specifieke producten voort. Daardoor biedt Ecuador een ongekende gastronomische waaier aan lokaal geproduceerde kwaliteitsingrediënten.