Spaghetteria Pasta-bar viert 5e verjaardag in Oost

Kleurrijke verse pasta’s, volgens Italiaanse principes

Aankomende week bestaat succesformule Spaghetteria Pasta-bar vijf jaar. De populaire pastabar startte met haar eerste vestiging in de Van Woustraat in Amsterdam, al snel volgde de tweede vestiging in de hoofdstad en één in Utrecht. De nieuwste vestiging, Spaghetteria Oost, ligt in een upcoming buurt in de Amsterdamse Pretoriusstraat. Bij Spaghetteria eet je authentieke Italiaanse pasta’s volgens Italiaanse principes, vers gemaakt door uitsluitend Italiaanse chefs. Maar er wordt ook vernieuwd! Zo kwam onlangs het eigen kookboek ‘Pasta’ uit en lanceert Spaghetteria aan het begin van het jaar drie nieuwe kleurenpasta’s.

Kleurenpasta
De zwarte spaghetti, gekleurd met inktvis-inkt, werd al een tijdje geserveerd bij Spaghetteria. Maar er zijn veel meer kleuren mogelijk en die kun je vanaf nu eten bij Spaghetteria. Zo wordt er rode pasta gemaakt met behulp van rode bieten, voor groen wordt basilicum gebruikt en zelfs paars-kleurige Pappardelle gemaakt van paarse wortel behoort tot de opties. De kleur is niet alleen mooi, maar draagt ook bij aan de smaak van de pasta.

Spaghetteria Oost
Spaghetteria kiest haar locaties heel bewust uit. Zo ook de nieuwste in de Pretoriusstraat. ‘’Vijf jaar geleden was de Van Woustraat ook niet zoals ‘ie nu is’’ aldus mede-eigenaar Bert. ‘’Met de vestigingen in de Pijp, West en Oost is Spaghetteria voor bijna heel Amsterdam bereikbaar’’ vervolgt hij. ‘Oost’ biedt plek aan zo’n 36 gasten. Deze kunnen plaatsnemen aan hoge tafels langs het raam of aan de bekende Spaghetteria stamtafel waar twintig gasten plaats kunnen nemen. ‘’De tafel is eigenlijk ontstaan uit ruimtegebrek in de eerste vestiging, maar het was meteen een succes en creëert een gezellig, samenhorig gevoel.’’ Het succes van Spaghetteria ligt misschien wel in de eenvoud. De pastabar is befaamd om perfecte, betaalbare pasta’s, zelfgemaakte Limoncello en voor de tiramisu fietsen veel mensen zelfs om. Ook het vijfjarig jubileum wordt in Oost gevierd met Prosecco en pasta!

Italiaanse principes
Bij Spaghetteria wordt met de grootste respect voor de Italiaanse principes pasta gemaakt en gegeten. Zo krijg je bijvoorbeeld geen mes bij je bestek, pasta hoor je niet te snijden. ‘’Wanneer je pasta snijdt en het breekt, breek je mijn hart’’ aldus Spaghetteria’s  chef-kok Stefano Cavallari. De vorm van de borden fungeren als lepel, met alleen een vork kom je prima uit de voeten. Qua koffie kun je alleen Espresso bestellen, er is namelijk geen echte Italiaan die melkkoffie na het eten drinkt. Het menu bestaat uit twee vis-, twee vlees- en twee vegetarische pasta’s en wisselt elke dag. Hoewel het in Nederland vaak gegeten wordt, vind je op de menukaart van Spaghetteria nooit kip in de pastagerechten. Dat is namelijk not done in Italië. Verder is er onbeperkt kraanwater op tafel en krijg je bij iedere pasta een simpel, maar kraakvers broodje om de overgebleven saus van je pasta op te lepelen.

Laboratorio
Vanaf het begin worden alle pasta’s zelf gemaakt bij Spaghetteria. Vijf jaar geleden ging dat nog helemaal met de hand en nam het afsteken van pasta soms wel tien uur per dag in beslag. Al snel kwam er een professionele machine en inmiddels is er een heus laboratorio, waar drie (uiteraard Italiaanse) pasta-meesters elke dag bezig zijn met het produceren van allerlei pasta’s. Zelfs met het gebruik van machines blijft het maken van pasta handwerk. De machine moet constant bijgesteld worden om de juiste dikte en maat te produceren. Alle pasta’s worden onder leiding van chef Stefano Cavallari bedacht en bereid. Uiteraard wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van pure Italiaanse producten.

Dagelijks kun je vanaf 17.00 aanschuiven bij Spaghetteria Oost om de nieuwe kleurrijke recepturen te proeven.