Keng Vichianrat van La Rive* wint Benelux finale van de Prix Culinaire Le Taittinger

Internationale finale op 16 november in Parijs

Keng Vichianrat van Restaurant La Rive* is de Nederlandse winnaar van de 50e Benelux finale van de Prix Culinaire Le Taittinger. Dat werd gisteravond in The Classic Domain in Beersel (België) bekend gemaakt. Vichianrat vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale finale in Parijs. Uit handen van niemand minder dan Vitalie Taittinger, directeur marketing van het gelijknamige Champagne huis, ontving de winnaar zijn oorkonde.

Iedere kandidaat diende twee recepten te bereiden. Het eerste recept was gebaseerd op het thema dat door het organisatiecomité was vastgesteld en moest bestaan uit een met foie gras en paddenstoelen gevulde runderfilet op bereidingswijze naar keuze. Bij dit gerecht moesten kroketjes op basis van merg en een gegratineerde aardappelschotel worden geserveerd. Het tweede recept was door de Belgische juryvoorzitter Pierre Résimont** bepaald: een vanille éclair met een chocolade ganache.

De winnaar
Vichianrat versloeg Jojan Kersbergen van restaurant Hanninkshof in Enschede en Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht. Vichianrat vertelt na afloop van de wedstrijd: “Ik ben supertrots dat ik Nederland weer mag vertegenwoordigen in Parijs, zeker nu het de 50e editie is! Ik ga voor het podium, en daar ga ik alles voor uit de kast halen!”

Internationale finale
De Benelux finale werd ook dit jaar georganiseerd in samenwerking met Jacobus Boelen, importeur van Champagne Taittinger in Nederland. Wouter Kwakernaak, sr. brand manager: “Het was een wedstrijd van bijzonder hoog niveau, maar Keng heeft laten zien dat hij met recht Nederland mag vertegenwoordigen in Parijs. Na de successen van Lars van Galen en Jonathan Zandbergen gaan we voor een derde winnaar in vijf jaar tijd!”

Over Prix Culinaire ‘Le Taittinger’
Al in 1967 werd voor het eerst de Prix Culinaire International Pierre Taittinger georganiseerd. Deze internationale culinaire wedstrijd op het allerhoogste niveau is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Tijdens deze editie organiseren vijf landen ieder hun eigen voorronde. Na de nationale finales strijden de winnaars in Parijs om de internationale titel. Deze Grand Finale vindt plaats in het Cercle de l’Union Interalliée.

Over Taittinger
Taittinger is één van de weinige familiebedrijven in de Champagne, geleid door Pierre-Emmanuel Taittinger. Het inmiddels wereldberoemde huis werd opgericht in 1734 door Jacques Fourneaux. Aan de basis van de kwaliteit van de Champagnes van Taittinger staan bijna 300 hectare eigen wijngaarden gelegen op de beste locaties. De meest verkochte champagne van Taittinger is de Brut Réserve, een Champagne met een subtiele, lichte smaak, op basis van 60% pinot-druiven en 40% chardonnay. Behalve de Brut Réserve, Demi-Sec en Brut met jaartal (Millésimé), voert Taittinger een voortreffelijke Prestige Rosé, de after dinner champagne Nocturne Sec, de single vineyard Les Folies de la Marquetterie en ook de bijzondere Prélude, een Brut op basis van druiven met een klassering van 100% op de schaal van de Crus. Vlaggenschip is de Cuvée Prestige ‘Comtes de Champagne’, verkocht als Blanc de Blancs en Rosé.

Over Jacobus Boelen
Op 16 oktober 1733 schreef Johannes Boelen zich in als Wijncooper in Amsterdam. In een reeds bestaande wijnkoperij startte hij zijn eigen onderneming. Het bedrijf werd eeuwenlang van generatie op generatie overgedragen en groeide uit tot een toonaangevende handelsonderneming in kwaliteitswijnen en gedistilleerd. Na de verkoop aan Bols was Jacobus Boelen één van de bedrijven die gezamenlijk fuseerden tot een nieuwe onderneming Oud Reuchlin & Boelen. Sinds 2015 is de naam  Jacobus Boelen weer terug op de markt als label van OR&B dat zich richt op de topgastronomie. Voor meer informatie, zie: www.jacobusboelen.nl