Donders! Pindakaas in mijn bier!

Amsterdam, 16 november 2023 – Brouwerij Homeland, de duurzame, Amsterdamse bierbrouwer heeft al een rijk scala aan unieke bieren op zijn naam staan en staat nu op het punt om daar een bijzondere biercreatie aan toe te voegen: Donderbus. Brouwerij Homeland presenteert met trots zijn nieuwste brouwsel; een gedurfd en verrassend bier dat liefhebbers van pindakaas, chocolade en donkere, rijke smaken zal verleiden. Donderbus is een Pastry Stout, een biercategorie die  bekend staat om zijn donkere en zware karakter. Het bier doet zijn naam eer aan, want de smaken in het bier doen denken aan heerlijke gebakjes en desserts. Dus zoetekauwen opgelet: dit exclusieve en unieke pindakaasbier van Brouwerij Homeland wil je deze herfst proberen!

Nautische Donderbus  
Alle bieren van Brouwerij Homeland hebben een naam afkomstig uit de nautiek, niet zo gek met een brouwerij gelegen op het Amsterdamse Marineterrein. Zo is een Donderbus een historisch handwapen dat vooral door piraten op schepen gebruikt werd. In lijn met de rest van de bieren van Brouwerij Homeland, brengt Donderbus een explosie van smaak. Vergelijkbaar met het krachtige geluid dat vrij komt bij gebruik van een Donderbus op het water.

Donderbus is gebrouwen met pure en echte ingrediënten, op een goed doordachte manier: met een unieke mix van donkere, gekarameliseerde en geroosterde gerst, haver, tarwe, lactose, water en gist. Maar écht onderscheidend aan dit exclusieve bier is de toevoeging van pure pindakaas (maar liefst 50 kg) en cacao nibs (na vergisting). Voor dit bier wordt namelijk 100% pindakaas gebruikt zonder toevoegingen, waardoor de authentieke smaak van pinda’s optimaal tot uiting komt. De hartige, nootachtige smaak en romige textuur van de pindakaas in combinatie met het karakteristieke profiel van bier geeft Donderbus zijn unieke smaakprofiel.

Gebrouwen uit liefde voor Hollandse lekkernijen          
Donderbus is gebrouwen uit liefde voor de Pastry Stout stijl en geïnspireerd op typisch Nederlandse delicatessen. Bierbrouwer Wietse Postma legt uit: “Er zijn immers maar weinig zoetigheden die méér Nederlands zijn dan een boterham met pindakaas (en hagelslag).” Postma vervolgt: “deze Hollandse klassieker in combinatie met Reese’s Peanut Butter Cupsde Amerikaanse favoriet, zijn de inspiratie voor dit gedurfde bier.”

Lancering tijdens Stoutfest op 18 november         
De exclusieve Donderbus is vanaf donderdag 16 november verkrijgbaar in de webshop van www.brouwerijhomeland.nl. Tijdens het Stoutfest bij Poesiat & Kater, op zaterdag 18 november wordt Donderbus feestelijk geïntroduceerd. Ontdek samen met andere bierliefhebbers deze unieke smaakbeleving en geniet van de krachtige knal van Donderbus – een eerbetoon aan zowel de piraten van weleer, als aan de onconventionele wereld van craft brouwen.  

Over Brouwerij Homeland

Brouwerij Homeland is in 2016 als een van de eerste, zelfstandige ondernemingen op het Amsterdamse Marine terrein gestart. Voor die tijd was dit terrein ruim 3 eeuwen lang het domein van de Marine en de Grote Vaart. Net als bij de zeelui van toen, zit het avontuur bij de Homeland bemanning in het bloed. Vandaar dat elk bier naar oude scheepvaart tradities refereert. Dit avontuur uit zich bij de huidige bemanning in het op ambachtelijke wijze brouwen van vernieuwende bieren, gemiddeld zo’n 25 verschillende per jaar. Eerder deze maand lanceerde Brouwerij Homeland een unieke bierspecial: een 100% rogge IPA bier met de naam 

Averij “All Rye Ale”“Wat het bier zo uniek maakt is de mout receptuur van 100% Rogge. Dit wordt mogelijk gemaakt door het meura filter, slechts 4 craft brouwerijen in Nederland beschikt over deze filtertechniek. Het filter verduurzaamt niet alleen het brouwproces, omdat er minder mout en water nodig is, het geeft ook veel meer mogelijkheden qua mout receptuur,” aldus brouwer Wietse Postma. Continue ligt de focus op innovatie en het verduurzamen van het brouwproces. Brouwerij Homeland heeft talloze prijzen gewonnen met zijn bieren. Zo won de brouwerij tijdens de Dutch Beer Challenge de afgelopen jaren 4 gouden medailles en 4 zilveren medailles en brons bij de Brussels Beer Challenge.