Op Hollandse Nieuwe Dag drink je Sherry!

Sherry Wijnen zijn perfecte wijnen voor iedere gelegenheid, van het aperitief tot het diner, van de traditionele keuken tot de avant-garde. De beste internationale chefs en sommeliers kiezen voor Sherry- Wijnen en Azijnen vanwege hun oneindige gastronomische toepassingsmogelijkheden. Lees snel verder en leer meer de verschillende Sherry’s en bijpassende gerechten. Ontdek de beste wijn-spijs combinaties die gelinkt zijn aan (inter)nationale speciale dagen, waardoor de combinaties nóg lekkerder smaken!

Manzanilla
Manzanilla is een gestructureerde witte wijn. Sappig en fris met suggestieve aroma’s, zilte tonen en hints van geroosterde amandelen. Manzanilla kent een onwaarschijnlijke veelzijdigheid met wijn-spijs combinaties. Het zilte karakter versterkt alle soorten smaken, vooral die uit de zee, zoals zeevruchten en vis. Ook past Manzanilla goed bij producten met zoute smaken, zoals gerijpte ham, worstjes, gedroogde en gezouten vlees of vis, maar ook bij gerechten die azijn bevatten: salades, gemarineerde- of gepekelde gerechten en koude soepen.

 

Twee bekende combinaties met Manzanilla zijn oesters en haring. Beide combinaties brengen op een perfectie manier Spaanse en Hollandse smaaksensaties samen.  Op 22 juni wordt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild en hoe vier je dat beter dan met een glas Manzanilla. Meer een oesterfan? Proef dan op Internationale Oesterdag, 5 augustus, ziltige oesters die perfect passen bij de ziltige tonen van de Manzanilla.

Fino
Fino staat symbool voor het intense, rijke en genereuze karakter van wijnen uit Jerez. Vanwege zijn gastronomische veelzijdigheid verdient hij een prominente plek aan tafel. Deze droge en expressieve witte wijn stimuleert de smaakpapillen op een buitengewone manier en versterkt de smaken van elk begeleidend gerecht. Een glas Fino tovert gerechten met gedroogd- of gezouten vlees, zoals Iberische ham, kaas of salades om tot een magische smaakbeleving.

De delicate, scherpe aroma’s en lichte hints van amandel versterken de zilte en gejodeerde smaken van kaviaar, vis, zeevruchten, sashimi en in het bijzonder: sushi. De zilte smaak van de Sherry Wijn versterkt de smaak verse vis en harmonieert daarnaast ook met de sojasaus die zoutig is. De lage zuurgraad brengt de rijstazijn in evenwicht. Het aroma van groene amandelen in de afdronk van de Fino gaat prachtig samen met de umami van Yaki Nori geroosterde zeewier.     

Op 18 juni vieren we Internationale Sushi Dag. De perfecte dag om dit samen met een goed glas koude Fino te serveren, toch? 

Amontillado
Amontillado is een omhullende wijn met grote complexiteit en met uitgebalanceerde zuurgraad. De aroma’s verrassen, een wijn om steeds naar terug te keren. Deze wijn triomfeert bij exotische keukens, de droge en intense smaak past zich aan, zelfs bij de meest risicovolle smaakcombinaties. Amontillado verrijkt elk begeleidend gerecht: pittige stoofschotels, verschillende soorten stamppot, truffels, champignons, wit vlees, gerookte of gesmoorde gerechten, curry’s, Blauwvintonijn, asperges en artisjokken.              

Kortom, een erg veelzijdige wijn, wanneer ga jij een Amontillado proberen? Wellicht tijdens het aspergeseizoen dat nog loopt tot 24 juni, of iets later in het jaar op 14 oktober tijdens nationale groente- en fruit dag. Maar ook met een heerlijk winterse stamppot komt de Amontillado goed tot zijn recht, zeker op 24 oktober tijdens boerenkooldag.     

Oloroso
Oloroso is een droge en krachtige wijn. De enorme aromatische complexiteit en grote persoonlijkheid maken dat deze wijn zijn volle potentie laat zien bij gerechten met karakter. Het is de meest geschikte wijn voor rood vlees en wild. Hij combineert perfect met stoofschotels zoals ossenstaart of wang. Een uitzonderlijk goede wijn-spijs combinatie met champignons en met sterk gerijpte kazen.

Op 15 oktober opent het wildseizoen in Nederland, oftewel dé ideale timing voor een glas Oloroso!

Cream
Cream is een van de meest fluweelachtige Sherry Wijnen. De aroma’s bestaan uit noten, nougat, karamel en geroosterde nuances. Een elegante en verrassende wijn met een filmend mondgevoel en subtiele zoetheid. Vandaar dat Cream goed te combineren is met ingrediënten met redelijk wat vet, zoals zachte- en blauwe kazen. Een ideale Cream wijn-spijs combinatie is met foie gras of andere patés. Deze Sherry doet het ook erg goed bij gekruide recepten, zelfs bij nagerechten zoals ijs, fruit en gebak is Cream een goede match. Om de wijn op zichzelf te proeven, serveer je hem in een glas met ijs en een schijfje sinaasappel; een voortreffelijk aperitief. 

Reypenaer V.S.O.P. kaas is ontzettend goed te combineren met Cream (of Pedro Ximénez). De zoetheid van deze Sherry’s omhult iedere smaak en versterkt de complexiteit van de kaas. Verrijk je smaakpapillen en geniet van de verrukkelijke samenkomst van dit geheel.

Pedro Ximénez               
Pedro Ximénez vertegenwoordigt de weelde van natuurlijke zoetheid met een onmiskenbare smaak, het is een prestigieuze en populaire wijn. De prachtige ebbenhouten kleur en de rijke aroma’s van honing, gekonfijt fruit, vers gemalen koffie, vijgen en rozijnen zijn fascinerend. Fluweelzacht in de mond en intens zoet van smaak. Zalvend en persistent combineert Pedro Ximénez uitzonderlijk goed met pittige blauwe kazen en desserts op basis van pure chocolade en ijs.

7 juli is het Internationale Chocolade Dag, het perfecte excuus om te genieten van veel chocolade met een glaasje PX om het helemaal feestelijk te maken. Uiteraard is PX ook een verrukkelijk dessert op zichzelf.


Over de Consejo Regulador
De Raad van Toezicht van de D.O. Vinos de Jerez (Sherry Wijnen), bekend als de zogeheten Consejo Regulador, was de eerste die in 1935 het reglement voor een oorsprongsbenaming publiceerde. Daarom hebben we het over “Jerez-Xérès-Sherry” en “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” als oudste oorsprongsbenamingen (D.O.) in Spanje. Binnen het Sherry gebied is er nog een ander product, namelijk de “Sherry Azijn”. Deze wordt sinds 1994 eveneens beschermd door een oorsprongsbenaming (D.O.P.). De Raad van Toezicht die deze drie benamingen beschermt, verenigt 1.750 wijnbouwers en een hondertal wijnhuizen, die gevestigd zijn in de zogenaamde “Marco de Jerez” in de provincie Cádiz. Zij zijn allen verantwoordelijk voor het beheer, de controle en de kwaliteit van alle wijnen. Dit waarborgt de kwaliteit van de betreffende regionale producten ten behoeve van de consumentenmarkt. Het werk van de Consejo Regulador heeft deze D.O.P.’s internationale erkenning gebracht. Het gaat om wijnen met een buitengewone variëteit en een echt karakter, met een zeer lange exporttraditie en merken die in de hele wereld echte Spaanse iconen vertegenwoordigen.