Ultieme top 20 lijsten Ribera del Duero wijnen samengesteld door Cees van Casteren en vier top sommeliers

Geselecteerd uit maar liefst 255 wijnen gedurende een blindproeverij in Ribera del Duero

Na het succes van de Ribera del Duero blindproeverij bij Hotel landgoed het Roode Koper in 2020, is Master of Wine Cees van Casteren afgelopen oktober samen met de vier top-sommeliers ditmaal afgereisd naar het prachtige wijngebied Ribera del Duero. Cees van Casteren proefde samen met Martien Marcelissen (OONIVOO*), Rianne Ogink (Zoldering), Gerlinde Polak (Monarh*) en Danilo Ruiz (MOS* Amsterdam) maar liefst 255 verschillende Ribera del Duero wijnen tijdens een blindproeverij om nieuwe top 20 lijsten samen te stellen.

Gedurende de 4-daagse trip hebben Cees en de vier top sommeliers in totaal 255 wijnen blind geproefd om de beste wijnen te selecteren voor de top 20 lijsten. De proeverij bestaande uit 4 categorieën: Rosado, Roble en Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva, resulteerde in een ultieme selectie. Zo werd er een top 10 lijst voor de Rosado samengesteld en de overige categorieën mondde uit in een top 20 lijst met wijnen die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt.

Naast het blind proeven van de wijnen, bezochten Cees en de sommeliers ook verschillende bodega’s om het vinificatie proces van dichtbij mee te maken en kregen ze de kans om de wijnmakers in persoon alles te vragen wat ze wilden weten. Er is zichtbaar genoten van de reis naar het wijngebied Ribera del Duero.

Benieuwd naar de keuzes van Cees en de sommeliers? Hieronder staan de top 3 wijnen per categorie uitgelicht. De volledige lijstjes inclusief verkooppunten in Nederland zijn te vinden op www.riberadelduero.es/nl.

Rosado’s
Bodegas Arzuaga Navarro, Rosae Arzuaga 2020 
Tuilé kleur, Provençaalse interpretatie van Tempranillo, zacht en zijdeachtig, evenwichtig frisheid met veel lengte.

Territorio Luthier, Lara o Luthier 2019 
Uitstekende fruitintensiteit, veel lengte en body en evenwichtige eiken complexiteit.

Bodegas Felix Callejo, Viña Pilar 2019 
Tuilé kleur, veel fruit op de voorgrond, verleidelijk en een zacht mondgevoel.

Roble & Joven
Bodegas Rodero, Carmelo Rodero 2020
Diep robijn, prachtig fruit, concentratie, diepte en lengte, soepel. 

Bodegas Arrayo, Valsotillo 2019
Diep paars, uitstekende concentratie en body, zoet fruit, rijp, lengte en evenwicht in eikenhout. 

Bodegas Mattaromera, Emina Pasión 2020
Diep robijn, mooie frisheid, geïntegreerd eikenhout, rechttoe rechtaan fruit.

Crianza
Bodegas Los Astrales, Astrales 2018
Diep robijn, mooie fruit definitie, geweldige eik ook, zijdezacht mondgevoel, geweldige wijn. 

Bodegas Ismael Arroyo, Valsotillo 2016
Diep robijn, aromatisch, goed fruit, sappig. 

Bodegas Emilio Moro, Emilio Moro 2018
Diep robijn, mooie fruitdefinitie, geweldig mondgevoel, lengte, evenwichtig eikenhout.

Reserva & Gran Reserva
Bodegas Cepa 21, Malabrigo Genérica 2016
Diep robijn, geweldig bouquet, nogal wat eikenhout, maar evenwichtig, veel lengte, en een gevoel van zuiverheid, geweldige wijn. 

Bodegas Rodero, Pago de Valtarreña Genérica 2018
Diep robijn, verleidelijk parfum, nootachtige tannines, reserva stijl, zeer aantrekkelijk, een van de beste wijnen van deze proeverij. 

Territorio Luthier, Territorio Luthier Gran Reserva 2014
Diep robijn, hazelnoot, tannines, zijdezacht mondgevoel, lengte.

Over Ribera del Duero  
Ribera del Duero is één van de bekende wijngebieden van Spanje met een hoge reputatie. Het wijnbouwgebied beslaat meer dan 25.000 hectare, telt 307 wijnmakers, bijna 8.000 druiventelers en ligt in het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer boven Madrid. De wijnen hebben hun karakter te danken aan de hoge ligging van de wijngaarden aan de oevers van de rivier Duero, relatief dichtbij de Atlantische Oceaan. De wijngaarden liggen op 720 tot 1.100 meter boven de zeespiegel en er heerst een extreem klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters; drie maanden winter en negen maanden zonnehel. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s. De wijnen uit Ribera del Duero DO onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit, beperkte productie en innovatieve toewijding. De wens om uit te blinken, de ervaring en creatieve houding in combinatie met toewijding, traditie en talent van de wijnproducenten, maken de wijnen uit Ribera del Duero uniek. Ribera del Duero wordt in Nederland vertegenwoordigd door Pitch PR & Communicatie. ‘Made to move you’.  www.riberadeldeuro.es/nl