De impact van duurzame vis op natuurbehoud

Van 27 september t/m 3 oktober 2021 is het de jaarlijkse Bewuste Visweek. Deze week staat in het teken van duurzame vis en is geïnitieerd door de keurmerken MSC en ASC. Duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis dragen deze keurmerken na onafhankelijke certificering.

Het afgelopen jaar is de vissector onder een vergrootglas komen te liggen, mede door de film Seaspiracy. Dit jaar laat de Bewuste Visweek zien wat voor impact duurzame vis heeft op natuurbehoud en sociale rechten. Zo zorgen duurzame visserij en verantwoorde kweek van vis niet alleen voor behoud van de natuur in zee vandaag, maar ook voor gemeenschappen in de toekomst, en dragen ze bij aan meerdere Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, en aan SDG 14 in het bijzonder: het leven onder water.

Deze Bewuste Visweek duikt in de verhalen die MSC en ASC tegenkomen bij hun missie om het leven onder water te verbeteren en toekomstbestendig te maken. Zowel dichtbij huis, zoals in Zeeland of aan de Waddenzee, als elders
in de wereld zoals in Noorwegen of Ecuador.

Duurzame visserij bindt de strijd aan met problemen zoals overbevissing en klimaatverandering, en ook verantwoorde aquacultuur kampt met haar eigen uitdagingen, zoals watervervuiling en slechte werkomstandigheden. Door overbevissing en klimaatverandering staan visbestanden onder druk: mede op basis van wetenschappelijk onderzoek
toetsen onafhankelijke certificeerders welke visserijen en kwekers het ASC- en/of MSC-keurmerk mogen dragen.

Tijdens de Bewuste Visweek worden de verhalen gepubliceerd die laten zien wat de impact is van duurzame visserij, verantwoorde kweek en hoe op die manier natuur wordt behouden of regio’s een toekomst kunnen opbouwen. In de Bewuste Visweek laten MSC en ASC zien dat het uitmaakt of je kiest voor gecertificeerde vis en brengen zo ‘Een goed
verhaal op je bord’.
In veel supermarkten zien we dat duurzame vis en schaaldieren in opmars zijn. De visspecialisten, zowel in winkels als op de markt, lijken nu ook de stap te maken. Het aantal visdetaillisten dat gecertificeerde vis verkoopt is nog relatief laag, maar groeit sinds 2019 gestaag. Met de Bewuste Visweek willen MSC en ASC de consument stimuleren om de keurmerken en herkomst van hun vis te checken zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van de zee
en al wat deze te bieden heeft.