Rum revolutie vanuit Nederland: groeispurt “Botanicals”

Rum groeit harder dan Gin door gamechangers als Spirited Union

Sinds deze zomer is de Nederlandse rumdisrupter Spirited Union met vijftien exportlanden de status van start up definitief voorbij. De zes verschillende soorten botanische rum worden inmiddels wereldwijd verkocht en het merk wordt veelvuldig geroemd in internationale dranken magazines. Ondanks dat de zes jaar jonge distilleerderij een grote groei heeft laten zien, wil initiatiefnemer Ruben Maduro nog meer aandacht voor kwaliteitsrum bij een breder publiek. “Rum is de nieuwe Gin” volgens hem en het helpt dat zijn dranken sinds dit voorjaar landelijk verkrijgbaar zijn bij Gall & Gall.  

“Een onafhankelijke rum distilleerderij in Amsterdam, een levendig proeflokaal, verfrissende drankjes, 27 distilleerketels, en de heerlijke geur van verse botanische ingrediënten.”

Een missie tot verenigen 
Spirited Union was in 2017 de eerste distilleerderij die bedacht om ambachtelijke rum met de kleurrijke wereld van botanicals te combineren. Ze werken alleen met verse botanicals; zoete en kunstmatige aroma’s worden afgezworen. Op deze natuurlijke wijzen probeert Spirited Union de rum wereld niet alleen te veroveren maar ook te hervormen. De single-origin rum en botanicals zijn afkomstig uit de beste rumlanden van de wereld zoals Panama, Belize, Jamaica en Swaziland. Maduro haalt zijn rum van over de hele wereld en distilleert ze in zijn 300m2 distilleerderij in Amsterdam met verse, natuurlijke kruiden en botanicals van de beste kwaliteit. Zo komen de citroenen van de Italiaanse Amalfikust en zijn de ananassen Queen Victoria’s; een hoog aangeschreven ananassoort.  

Nog generaties lang genieten 
Spirited Union is op een missie om een compleet nieuwe wereld voor rum te creëren door middel van smaak innovatie, creativiteit en duurzaamheid. Om ervoor te zorgen dat er nog generaties lang van de Spirited Union rum genoten kan worden, zet het bedrijf zich in om de ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te verkleinen. Alle flessen worden met de hand gebotteld, de distilleerderij werkt op zonne-energie, plastic wordt zoveel mogelijk geëlimineerd en Spirited Union werkt samen met duurzame partners. 

De bijzondere smaken 
Het assortiment bestaat op dit moment uit zes varianten van de rum. De eerste smaak waarmee Maduro vier jaar geleden begon is de Spice & Sea Salt. Deze bevat Guatemalaanse kardemom om de heldere citrus- en florale smaken naar voren te brengen. Ook bevat de rum kruidnagel en vanille uit Madagaskar voor de zoete kruidige aroma’s en Peruaanse cacao voor een diepe rijkdom en pittige honing-noot afdronk. De laatste toevoeging is zoals de naam al vermeld een snufje Añana zeezout.  

Verder bestaat het assortiment dus uit vijf andere smaken rum; Pink Grapefruit & Rose, Queen Pineapple & Spice, Organic Coconut, Sweet Orange & Ginger en Lemon Leaf.  

De rum is verkrijgbaar in de webshop van Spirited Union maar is in Nederland ook verkrijgbaar bij Gall & Gall. De rum kost ongeveer 27 euro per fles en is op de website ook verkrijgbaar in geschenkverpakkingen.