Nu ook Beter Leven keurmerk voor Unox Rookworst Professioneel

Unox neemt dierenwelzijn serieus. Daarom krijgt de Unox Rookworst Professioneel, net als de Unox Rookworst Traditioneel, het ‘Beter Leven 1 ster’ keurmerk. In 2020 moet dit voor het gehele Unox assortiment gelden. Hiermee zet Unox de volgende grote stap in de verduurzaming van haar portfolio.


De behoefte aan duurzaamheid groeit in de horeca, dit bleek al bij de lancering van de Duurzaameter op de Horecava begin dit jaar. Bij de zes trends stond diervriendelijkheid op de derde plaats. Daarom komt deze stap om de Unox rookworsten voor de foodservice verder te verduurzamen zo als geroepen.

Anniek Mauser, Sustainability Director bij Unilever Benelux geeft aan: “We zijn al in 2010 begonnen met dit project. We hebben hierbij nauw samengewerkt met de producenten en de dierenbescherming vanwege hun bestaande en betrouwbare Beter Leven keurmerk. Duurzame voedselproductie is wat ons betreft de nieuwe norm, het moet alledaags worden. Dat vinden gelukkig steeds meer mensen die op professionele wijze voedsel bereiden. Daarnaast geven chefs aan dat producten uit duurzame landbouw en veeteelt een betere smaak hebben.” 

Beter Leven Keurmerk
De Dierenbescherming heeft het keurmerk ontwikkeld om diervriendelijke productie te ondersteunen. Het bestaat uit het Beter Leven logo met 1, 2 of 3 sterren. Het Beter Leven 1 ster keurmerk staat op producten waarbij in het geval van varkensvleesproductie de varkens onder andere meer binnenruimte, afleidingsmateriaal zoals strokokers, daglicht en een speciaal kraamhok hebben. Bovendien worden de biggen niet gecastreerd en wordt de voeding aangepast om een lagere milieu-impact te borgen.

Gerard van der Krogt, Managing Director bij Unilever Food Solutions: “Dit uitgangspunt sluit naadloos aan bij één van onze focusgebieden: het betrekken van onze grondstof uit duurzame landbouw. Dat houdt dus in: samenwerking met landbouwbedrijven die werken volgens de Unilever Sustainable Agriculture Code of met één van de externe keurmerken waarmee wij werken; concreet gaat dit over zaken als minder watergebruik, minder gebruik van pesticiden, meer aandacht voor biodiversiteit zodat grond niet wordt uitgeput, telen onder de zon op de volle grond. De Unox rookworst is als oer-Hollands merk een zeer identificeerbaar product. Het behalen van het Beter Leven keurmerk beschouwen we als een nieuwe grote stap binnen de duurzaamheidsambitie van Unilever Food Solutions.”

Op nummer 1 in Dow Jones Sustainability Index
In 2016 behaalde Unilever voor de 14e keer de nummer 1 positie in de Dow Jones Sustainability Index. Deze index is een wereldwijd erkende en onafhankelijke benchmark waarbij prestaties van bedrijven per sector worden beoordeeld. Het is de meest uitgebreide beoordeling van duurzaam gedreven bedrijven, waarbij gelet wordt op economische-, milieu- en sociale criteria. Elk jaar worden hiervoor wereldwijd 3470 bedrijven uitgenodigd. De betrouwbaarheid van het beoordelingsproces wordt gegarandeerd door Deloitte.
Ook staat Unilever bovenaan de jaarlijkse Oxfam-ranglijst Behind the Brands, die de ‘Big 10’ van levensmiddelenproducenten met elkaar vergelijkt ten aanzien van hun milieu- en maatschappelijke beloftes. Het Unilever Sustainable Living Plan en de Unilever responsible Sourcing Policy vormen de basis van het verduurzamen van alle ketens achter de voedselproducten van Unilever. In 2020 zal 100% van de gebruikte groenten, kruiden, vlees en specerijen afkomstig zijn van duurzame bronnen. Op dit moment is al  92% van alle groenten en kruiden afkomstig uit duurzame landbouw.


Over Unilever Food Solutions

Unilever Food Solutions is sinds 1880 actief in de voedingssector en helpt chef-koks wereldwijd met het bereiden van smakelijke, voedzame maaltijden. Unilever Food Solutions produceert ingrediënten die tijdwinst opleveren, zonder in te boeten aan smaak of geur. Unilever Food Solutions werkt op een duurzame manier nauw samen met grote en kleine bedrijven, van zelfstandige restaurants tot hotelketens en cateringbedrijven in 74 landen. Voor meer informatie zie: www.ufs.com/duurzaamondernemen of via telefoonnummer 010-4394308.