Kopke White Port, White Christmas

Witte Gerijpte Port en Colheita’s voor Kerst

Amsterdam, 8 november 2023 – Kopke, ‘s werelds oudste Port wijnhuis, onderscheidt zich door zijn  unieke voorraad oude Ports. Kopke beschikt over een oude bibliotheek boordevol witte en tawny Ports die in de loop der tijd in eiken houten vaten hebben gerijpt en die generaties-, moeilijke wijnbouwcycli en periodes van sociale en economische instabiliteit hebben doorstaan. Het is essentieel de kwaliteit van deze uitzonderlijke wijnen te koesteren, die jaar na jaar in kleur en complexiteit evolueren. Kopke’s portfolio omvat oude, zeldzame Ports die verschillende jaren op vat hebben gerijpt: de 10 Years, 20 Years, 30 Years, 40 Years en recentelijk is daar de 50 Years White Port aan toegevoegd. Deze witte Ports, evenals de witte Colheita’s (van verschillende jaargangen) zijn een mooie toevoeging tijdens de feestdagen. Beide witte Ports zijn gerijpt in eikenhouten vaten en zijn zowel goed op zichzelf te drinken of gaan heerlijk samen met gerechten van het kerstdiner. Dus of het nu sneeuwt of niet, met Kopke White Port is het altijd een ‘White Christmas’!

Twee categorieën witte Port
De oudste witte Ports zijn gerijpt in eikenhouten vaten en kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën:

1. Witte Colheita Ports: zijn Port wijnen van hoge kwaliteit, afkomstig van één oogst. Deze wijnen rijpen meer dan 7 jaar op hout. Intense goudgele kleur. In de neus is de Port discreet en delicaat, overladen met tonen van gedroogd fruit, kersen op siroop en subtiele melasse. Levendig en rijk in de mond, met een uitstekende structuur en assertieve kracht.

2. Gerijpte witte Ports: zijn Ports gemaakt door wijnen van verschillende oogsten te blenden om zo het typische karakter van deze gerijpte witte wijnen te verkrijgen. De wijnen rijpen in eiken vaten gedurende verschillende periodes, waarbij de leeftijd op het etiket bepaald is door de gemiddelde leeftijd van alle wijnen in de blend (10, 20, 30, 40 en 50 jaar oud). Met als resultaat: een blend die alle karakteristieken van de rijping op hout weergeeft.

Kopke 10 Years White Port      
Tijdens het productieproces van Kopke Port is er veel aandacht voor detail. Na de oogst, worden de druiven voorzichtig geperst en vindt de vergisting plaats bij temperaturen tussen de 16 en 18 °C. Met een stevige witte wijn vol kleur als uitkomst, die in staat is om langdurig te rijpen op eikenhout. Door brandewijn toe te voegen, stopt de vergisting en ontstaat er een versterkte wijn. De Kopke 10 Years White Port is het resultaat van het blenden van wijnen van verschillende oogsten en rijping op vat. De gemiddelde leeftijd van alle vaten van de wijnen in de blend bepalen het aantal jaar op het (handgeschilderde) etiket.

Master Blender Carlos Alves, beschikt over aanzienlijke ervaring in blenden, mede door zijn jarenlange ervaring bij Kopke Port. Carlos Alves: “Mijn doel bij het maken van nieuwe blends is de essentie van de wijnen bewaren die jaren op hout rijpen. Ik selecteer wijnen met uiterst fijne en delicate aroma’s, waarbij de frisheid en het oude profiel van Kopke Port gewaarborgd blijft.”

Port wordt vaak in een adem met kaas genoemd en hoewel deze 10 jaar oude, gouden Port goed bij blauwe Stilton past, is het gekoeld (tussen 8 en 10°C) ook een elegant aperitief. In deze complexe 10 jaar oude witte Port ruik je aroma’s van kruiden, elegante hints van hout en gedroogd fruit. Ondanks zijn leeftijd is de Kopke 10 Years White Port opmerkelijk fris met intense smaken van tropisch gedroogd fruit. Deze frisheid maakt dat de Port goed bij nagerechten zoals crème brûlée, krokante crêpes met custard of een kruidige apple crumble past.

Colheita 2003   
Kopke’s Colheita’s vertellen ieder een uniek verhaal. Deze goud-gele Port wordt op dezelfde manier gemaakt als oude witte Port, alleen is de basis wijn van hoge kwaliteit en gemaakt van druiven van één oogst. Een Colheita rijpt in eikenhouten vaten gedurende variërende periodes, maar nooit korter dan 7 jaar. Kopke daarentegen produceert alleen Colheita’s die meer dan 10 jaar gerijpt hebben. De Kopke Colheita 2003 is levendig en rijk met smaken van gedroogd fruit, kersen in siroop en subtiele melasse. Geniet van deze gekoelde Port samen met een amandel-, citroen- en maanzaadcake, of melk- en hazelnootchocolade met basilicum-ijs. Natuurlijk is deze Colheita 2003 ook heerlijk op zichzelf, na de maaltijd.

Over Kopke      
Het verhaal van Kopke Port begon in 1636, met het exporteren van Port door zakenman Nicolau Köpke naar Hamburg. Twee jaar later, in 1638, richtte Cristiano Köpke het bekende Port wijnhuis op. Kopke’s pad als wijnproducent is verstrengeld met de geschiedenis van de locatie. In 1781 kocht het handelsbedrijf Kopke een wijngaard in de Douro-vallei, waardoor het bedrijf veranderde in wijnproducent. Deze unieke geschiedenis, maakt Kopke ’s werelds oudste Port wijnhuis, waarbij ambacht en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Kopke wordt vaak bestempelt als een van de betere Ports door zijn lang opgebouwde goede reputatie.

Over Sogevinus Fine Wines       
Sogevinus Fine Wines, opgericht in 1990, is een onafhankelijke particuliere producent van Douro-wijn. Het bedrijf bezit een exclusieve en zeer individueel portfolio van Port wijnhuizen waaronder: Kopke, Burmester, Cálem en Barros. Sogevinus vertegenwoordigt vijf eeuwen wijn en is trots op de unieke identiteit van elk van de individuele huizen. Momenteel, handelt Sogevinus in meer dan 60 landen, waarvan 60% van de export de totale wijnproductie is. Gemiddeld worden er 9,5 miljoen wijnflessen per jaar geproduceerd en bezit het bedrijf 430 hectare in de Douro-vallei. De Douro is de oudste afgebakende regio ter wereld. Sogevinus bezit 248 hectaren aan wijngaarden, in vier regio’s in de Douro waaronder: Quinta de Bairro, Quinta de São Luiz; Quinta do Arnozelo, en recentelijk in 2020, Quinta da Boavista. Daarnaast zet Sogevinus zich in voor duurzaamheid om het unieke terroir in de geboorteplaats van de wijnen, de Douro vallei, te behouden. Sinds 2006 maakt Sogevinus DOC Douro wijnen van hoge kwaliteit, deze wijnen zijn internationaal geprezen door de sterke internationale positie, hoge kwaliteitsnormen en de vele kennis van Sogevinus.